Trump ügyvédei megmásíthatták egy impeachment-szakértő állításait

Egy impeachment-szakértő jogászprofesszor azt állítja, hogy Donald Trump ügyvédei megmásították állításait a korábbi amerikai elnök kedden kezdődő, immár második alkotmányos felelősségre vonási tárgyalására (impeachment) készülve.

Brian Kalt, a Michigani Állami Egyetem professzora a Reuters hírügynökségnek hétfőn küldött elektronikus levélben tudatta, hogy Trump ügyvédei „kétségtelenül” elferdítették szavait, és akkor lepődött meg igazán, amikor azt írták: „Ha egy elnök már nincs hivatalban, az impeachment-eljárás tárgytalanná válik.”

Kalt nyomatékosította, hogy az ügyvédek által hivatkozott írásában a fenti állítás ellenkezőjéről van szó.

Trump ellen a demokrata párti képviselők lázadás szítása címén emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét.

A tárgyalást a szenátusnak kell lefolytatnia.

Trumpnak  más oka is van az aggodalomra, ugyanis hétfőn Georgia állam választásért felelős főhivatalnoka vizsgálatot indított  a korábbi elnök szavazatokat követelő január eleji telefonálásának ügyében – adta hírül Walter Jones, a georgiai választási hivatal szóvivője.

A tavalyi elnökválasztás lebonyolításáért Georgiában felelős republikánus párti Brad Raffenspergert a republikánus Trump január 2-án hívta fel azzal, hogy „találjon” elegendő szavazatot a novemberi elnökválasztási eredmény megfordítása érdekében. Az egyórás beszélgetés során – az arról készített hangfelvétel tanúsága szerint – Trump „hízelgett, könyörgött és fenyegetőzött”.

Raffensperger ellenállt a nyomásnak, és az államot Joe Biden nyerte meg, ahogy az egész elnökválasztást.

A hétfőn kezdett vizsgálat pusztán tényfeltáró és adminisztrációs jellegű, a további jogi lépések a legfőbb ügyészre tartoznak – mondta a szóvivő.

A Time szerint nagy baloldali „összeesküvés” született a demokrácia „megmentésére”

„Megmentette” az amerikai elnökválasztást egy „összeesküvés” a Time magazin szerint.