Az amerikai Szenátus jóváhagyta, hogy a követség Jeruzsálemben maradjon

Az Egyesült Államok szenátusa a múlt héten 97-3-ra szavazta meg azt a határozatot, amely állandóvá teszi az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségét, megakadályozva annak esetleges későbbi leminősítését vagy áthelyezését – írja honlapján a Liberty Counsel.

Az állásfoglalást Jim Inhofe oklahomai republikánus szenátor terjesztette elő, aki a nagykövetségről szóló döntést „fontos üzenetnek” nevezte.

A három szenátor, akik a nagykövetség Jeruzsálemben tartása ellen szavaztak, a vermonti független Bernie Sanders, a massachusettsi demokrata Elizabeth Warren és a delawarei demokrata Tom Carper voltak.

Inhofe a Szenátusban elmondta, hogy a „Módosítás senkinek sem lehet ellentmondásos. Az Egyesült Államoknak 25 éve az az álláspontja, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa és nagykövetségünknek ott kell lennie” – hivatkozott a Szenátusban korábban lefolytatott szavazásokra az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő elhelyezésére: „1995-ben ugyanez a módosítás 93-5, 2017-ben 90-0 volt”.

Donald Trump elnök 2018 májusában nyitotta meg az amerikai nagykövetséget Jeruzsálemben, Izrael Állam kikiáltásának 70. évfordulója alkalmából.

Friedman: „Jó állapotban hagyjuk ott a Közel-Keletet”

David Friedman amerikai követ az elmúlt években a történelem egyik legbefolyásosabb Izraelben szolgáló nagykövetévé vált.