Az amerikai törvényhozás alsóháza megfosztott bizottsági helyeitől egy QAnon-hívő képviselőt

Erőszakra felbujtó nyilatkozatai miatt az amerikai törvényhozás alsóháza megfosztotta bizottsági helyeitől Marjorie Taylor Greene képviselőt, aki korábban támogatásáról biztosította az összeesküvés-elméleteket terjesztő, szélsőséges QAnon mozgalmat.

A képviselőház 230:199 arányban szavazta meg Greene eltávolítását az oktatási és a költségvetési szakbizottságból. A demokrata párti többség mellett tizenegy republikánus törvényhozó is így voksolt.

Ez szokatlan lépésnek számít az amerikai politikában, a bizottsági helyekről ugyanis általában a frakciók döntenek, és a republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy ellenezte is a szavazást.

A republikánusok többsége szerint veszélyes precedenst teremtene a képviselők megbüntetése a mandátumuk felvételét megelőző nyilatkozataik miatt.

Steny Hoyer, a képviselőházi demokrata többség vezetője ugyanakkor leszögezte: ez nem pártpolitikáról, hanem a tisztességről és az igazságról szól.

Marjorie Taylor Greene korábban egyebek mellett támogatásáról biztosította a demokrata párti politikusok elleni erőszakcselekményeket, s egy floridai iskolai mészárlást megrendezettnek minősített.

Greene a szavazást megelőzően kijelentette, hogy megbánta egyes korábbi nyilatkozatait.

„Ezek a múltban elhangzott szavak, amelyek nem képviselnek engem, nem képviselik a körzetemet és nem képviselik az értékeimet. Olyan dolgokban hittem, amelyek nem voltak igazak, már feltennék kérdéseket ezekkel kapcsolatban, beszélnék ezekről. Ez az, amit teljességgel megbántam” – fogalmazott.

A QAnon egy interneten szerveződött, összeesküvés-elméleteket népszerűsítő mozgalom. Egyik elmélete szerint pedofilokat dicsőítő, gyermekek globális szexkereskedelmét szervező, sátánista csoportok szövetkeztek Donald Trump előző amerikai elnök megbuktatására.

Ki volt a sámánnak öltözött férfi a Capitoliumban?

A Capitolium épületét megrohamozó tömeg egyik legláthatóbb arca volt Jake Angeli, aki egy ponton még a Szenátus pódiumán is pózolt.