Az egymilliót is elérheti Júdea és Szamária zsidó népessége

Az utóbbi öt évben 17 százalékkal nőtt a terület népessége, Kelet-Jeruzsálemmel együtt pedig már az izraeli zsidó népesség több mint 10 százalékát teszik ki a Júdeában és Szamáriában élők – írja a Jewish News Syndicate.

A tavalyi év során 2,62 százalékkal nőtt a Júdeában és Szamáriában élő zsidók száma. Összesen 475 481 zsidó tekinti otthonának ezt a területet, ez pedig egy 17 százalékos növekedést jelent az elmúlt öt évben. Ebben nincs benne a Jeruzsálem óvárosában élő 325 ezer zsidó, és a Kelet-Jeruzsálemben élők sem. A statisztika Jaakov Katz megbízásából készült, aki a zsidók jelenlétét ezekben a térségekben visszafordíthatatlannak nevezte.

Katz szerint mivel egyre több zsidó él Júdeában, Szamáriában és a Golan-fennsíkon, lehetetlen lenne ennyi embert összetömöríteni Tel-Avivban és vonzáskörzetében.

Ezt a kutatás legfontosabb üzenetének nevezte, azoknak célozva, akik szerint Izraelnek le kellene mondania Júdeáról, Szamáriáról, vagy a Golán-fennsíkról a palesztinok javára.

Az előrejelzések szerint 24 év múlva már több mint egymillió zsidó élhet a területen. Az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal szerint összesen 6,9 millió zsidó él Izraelben, tehát a Júdeában, Szamáriában és Kelet-Jeruzsálemben élő zsidók több mint a 10 százalékát teszik ki az izraeli zsidó népességnek.

Míg a zsidók száma 1,7 százalékkal nőtt Izraelben a tavalyi év során, Júdeában és Szamáriában nagyobb volt a növekedés mértéke.

A korábbi évekhez képest viszont azt lehet látni, hogy a 2013-as 4,33 százalék óta fokozatosan esik vissza, tavaly pedig már csak 2,62 százalék volt.

„Amikor Barack Obama lett az Egyesült Államok elnöke 2009-ben, Benjamin Netanjahu engedett a nyomásnak, és 10 hónapra teljesen befagyasztotta a ciszjordániai építkezéseket. Tisztelem a miniszterelnökünket, de tény, hogy az építkezések azóta sem lendültek fel a korábbi mértékben. Az építkezések részben most is állnak, ez pedig visszavetheti a fiatal párok költözési törekvéseit” – magyarázta Baruch Gordon, a Ciszjordániai Zsidó Népesedési Statisztika igazgatója.

A baloldali Békét Most! szerint viszont a Trump-adminisztráció idején fellendültek az építkezések a területen, 2017 és 2020 között több mint 26 ezer otthont adtak át, az azt megelőző három évben viszont alig tízezret. Gordon szerint ezek a számok a tervekre vonatkoznak, nem az átadott lakásokra, de

ha Netanjahu nyomást gyakorolt volna az építkezésekre, több lakás épülhetett volna.

Brian Reeves, a Békét Most! tervezési igazgatója a Jewish News Syndicate-nek elismerte, hogy a statisztikájukban szereplő építményeket akár évekbe is telhet, mire átadják. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az építkezés egy ideológia-vezérelt politika következménye, és a következő évtizedekben jelentősen megnőhet az igény a ciszjordániai lakásokra. A szervezet azt reméli, hogy a Biden-adminisztráció meghallja a „békét kereső többség” hangját, az Egyesült Államok pedig ismét egy kétállami megállapodást tűz ki célként.

Érdekesség, hogy Katz is bizakodó a demokrata vezetéssel kapcsolatban. „Trump, Jared Kushner és Friedman nagykövet nem tűrtek ellentmondást. Ha akartak valamit, nem volt választásunk. Ha Trump győzött volna, és Szaúd-Arábia is tárgyalóasztalhoz ül, további építkezéseket kellett volna leállítani” – mondta Katz. Hozzátette:

„az Egyesült Arab Emírségekkel való békekötés érdekében Trump blokkolta Izrael szuverenitását Júdeában és Szamáriában, Biden elnöksége alatt viszont nem fenyeget hasonló veszély.”

Nem nevezik át Trumpfalvát

Az izraeli telepeseket csak annyiban érdekli a Trump adminisztráció, amennyiben segít kielégíteni politikai szükségleteiket, és megvalósítani céljaikat.