Egyre valószínűbb, hogy a Biden kormány elfogadja az IHRA antiszemitizmus definícióját

A Biden kormány egyik tisztviselője szerint a Biden elnökség támogatja azt antiszemitizmus-definíciót, mely azért keltett vitákat a múltban, mert az Izrael elleni kemény kritikákat is antiszemitizmusnak minősíti.- írja a Jewish Telegraphic Agency.

“Arra kell tanítanunk magunkat és közösségeinket is, hogy felismerjük az antiszemitizmus különböző formáit, hogy nevén tudjuk nevezni a gyűlöletet, és hogy hatásosan léphessünk fel ellene” – mondta Kara McDonald helyettes államtitkár hétfőn, az antiszemitizmus-szakértők gyűlésén.

“A Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) folyamatosan alakuló definíciója, amely a való életből is tartalmaz példákat, éppen ezért egy elengedhetetlen eszköz”

– mondta McDonald azon a megbeszélésen , amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szervezett, és ami több nyugati ország védelmi kérdéseivel is foglalkozik. “Ahogyan több amerikai vezetés a politikai aréna mindegyik oldaláról tette, Biden elnöksége szintén támogatja és megvédi ezt a folyamatosan alakuló definíciót.”

Több progresszív szervezet is azért lobbizott, hogy Bidenék ne teljes egészében támogassák a definíciót, pláne nem a végrehajtás eszközeként. Szerintük annak korlátozásai Izrael kritikáival – köztük az ország illegitimitására vonatkozóval – szemben, a szabad véleménynyilvánítás jogát sértik.

A definíció védelmezői kiemelik, hogy annak nem lehet célja az, hogy elnyomja a szabad véleménynyilvánítást és a kritikát, mivel a használata “nem jogilag kötelező érvényű”. McDonald állásfoglalásában nem utalt a definíció Izrael államot tárgyaló részeire.

McDonald, aki Joe Biden ideiglenes antiszemitizmus-felügyelője a végleges jelölt kinevezéséig, elmondta, hogy az elnök elődeihez hasonlóan más országokat is arra fog biztatni, hogy fogadják el a definíciót.

“Örülünk annak, hogy egyre több ország és nemzetközi szervezet fogadja el ezt” mondta. “Aki még nem tett így, őket arra biztatjuk, hogy kövessék őket.”

A legnagyobb zsidó szervezetek is támogatják az IHRA definícióját, köztük a Fő Amerikai Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája is, ami méltatta McDonald kijelentését, azonban az elfogadás ellenzői közt vannak a progresszív és reform zsidó szervezetek.

A „Progresszív Izraeli Hálózat” ellenzi az IHRA antiszemitizmus munkadefinícióját

Attól tartanak, hogy a törvénybe iktatása potenciálisan aláásná az alapvető anticionista szabadságjogokat.