Csomó zsidó vonatkozású sorozat és film az idei Golden Globe-on

A Schitt’s Creek, a Borat, az Unorthodox és a nácivadász Hunter is a jelöltek között van – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A Schitt’s Creek a besöpört Emmy-k után a Golden Globe-on is tarolni akar. A vegyesházasságban élő gazdagok életét bemutató vígjáték-sorozat a hatodik évadnál jár, öt díjra jelölték, köztük a legjobb főszereplők és legjobb sorozat díjára is.

Persze nem ez az egyetlen zsidó témájú sorozat, ami sok kategóriában kapott jelölést, a Mank című film, mely Herman Mankiewicz zsidó forgatókönyvíró életét mutatja be, hat díjat szeretne besöpörni.

Az egyik legnagyobb figyelem a Magyarországon is nagyon népszerű Unorthodox című Netflix sorozatot övezi, két díjra jelölték, köztük a „legjobb női főszereplő egy rövid sorozatban” díjra, melyre Shira Haas izraeli színésznő lehet várományos.

Érdekes, hogy a legjobb rövid sorozat díjáért az Unorthodox ellen az Undoing című sorozat vetekszik, amelynek annyiban szintén van zsidó vonatkozása, hogy Jean Hanff Korelitz, zsidó származású író „Tudhattad volna” című regényéből készült. A főszerepet Nicole Kidman és Hugh Grant játszák.

Jelölést kapott Jane Levy zsidó származású színésznő a Zoey’s Extraordinary Playlist című NBC zenés-vígjátékért, Al Pacino a Hunter című nácivadász-sorozatban játszott szerepéért, Gary Oldman a Mank című filmben nyújtott alakításáért és Sacha Baron Cohen az új Borat filmért.

Cohennek nem ez az egyetlen jelölése, a The Trial of the Chicago 7 című filmben Abbie Hoffman zsidó aktivistát alakítja, a filmet a szintén zsidó származású Aaron Sorkin írta.

Sophia Loren Előttem az élet című filmje, mely egy holokauszt-túlélő életét mutatja be szintén a díjak várományosai között van, ahogy a zsidó származású Kate Hudson Music című filmben nyújtott alakításáért.

Az idei Golden Globe gálát február 28-án tartják, a pandémiára való tekintettel közönség nélkül, a műsorvezetők, Tina Fey és Amy Poehler negyedik alkalommal házigazdái a rangos eseménynek.

Emmy-díjat nyert az Unortodox

Megkapta az amerikai tévéfilmek, sorozatok Oscarjának számító, legnagyobb elismerést a brooklyni haszidokról készült sorozat rendezője.