Amar’e Stoudemire edzőként sem tesz engedményeket, ha a szombatról van szó

Az NBA-ben szereplő Brooklyn Nets elfogadta a zsidó vallásra áttért kosárlabdázó kérését – írja a zsido.com

Amar’e Stoudemire, az NBA híres játékosa 2019 januárjában tartózkodási engedélyt, márciusban pedig izraeli állampolgárságot szerzett, közel másfél évvel ezelőtt pedig a zsidó közösség tagjává is vált, amikor egy ortodox vallási bíróság segítségével betért a judaizmusba.

A betérést megelőzően a 39 éves kosaras a Bné Bárák-i Orchot Joser háredi jesiva egyik tanulójával tanult hosszú időn keresztül. A tanintézményt a haredi világ egyik legnagyobb tekintélye, Chájim Kanievsky rabbi legidősebb fia, Ávráhám Jesájáhu rabbi vezeti.

A betérési folyamat lezárására szintén a kizárólag ortodox zsidók lakta Bné Bárákban került sor. A kosaras a Jehosáfát héber nevet kapta.

Stoudemire korábban nagy karriert futott be az Egyesült Államokban. Olyan neves csapatokban játszott, mint a New York Knicks, a Dallas Mavericks vagy a Miami Heat. Az NBA-ből 2016-ban vonult vissza.

A zsidósághoz való kapcsolatáról korábban is többször beszélt a baptista családban felnőtt játékos. Egyszer, amikor megkérdezték, hogy esetleg rendelkezik-e zsidó gyökerekkel, így felelt:

“Már fiatal korom óta világos a számomra, hogy az anyám oldaláról héber vagyok, és ez mindig is fontos, habár rejtett szerepet játszott a fejlődésemben.”

Később, amikor Izraelbe látogatott, elmondta, hogy utazásának célja “örökségének jobb megismerése”. Útja során találkozott Izrael egykori államelnökével, a néhai Simon Peresszel, aki arra biztatta, hogy csatlakozzon az izraeli nemzeti kosárválogatotthoz.

Stoudemire végül 2016-ban lett a Hápoel Jerusálájim játékosa, mely abban az évben, majd 2017-ben is megnyerte az izraeli bajnokságot. Később jelentős részesedést vásárolt a klubban. Tavaly januárban átszerződött a Maccabi Tel Avivhoz és győzelemhez segítette a csapatot a ligában.

Most a Brooklyn Nets játékosfejlesztő segédedzőjeként vállalt megbízatást, ám kikötötte, hogy szombatonként nem fog dolgozni. Klubja elfogadta kérését és ígéretet tett, hogy megoldást találnak, ha a szent nap ütközne a csapat valamelyik programjával.

Amikor megkérdezték az új edzőt, hogy miként egyezteti össze munkaköri kötelességeit vallási meggyőződésével, ő így felelt: „Szombatonként nem dolgozom, hála a Brooklyn Nets nagyszerű csapatának”.

Híres NBA kosárlabdázó vált a zsidó nép tagjává

Amar’e Stoudemire, egykori NBA kosárlabdázó 2019 márciusában vette fel az izraeli állampolgárságot.