Izraeli tudósok megtalálták a rákos sejtek gyenge pontját

Az áttörésnek számító tanulmány új fejezetet nyithat a rákkezelésben.

A Tel-Avivi Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoportnak sikerült rábukkannia a rákos sejtek „Achilles-sarkára” – írja a The Jerusalem Post. A felfedezés akár egy egész sor újfajta rákgyógyszer kifejlesztéséhez vezethet.

„A tudósok már több mint száz éve tudják, hogy a rosszindulatú sejteknek nem annyi kromoszómája van, mint a többi sejtnek”

– mondta Uri-Ben David, a kutatás vezetője. Hozzátette: alapesetben az embereknek kétszer 23 kromoszómája van, rák esetén azonban ez megváltozik. Ezen az elven keresztül jutottak el az áttörést jelentő felfedezésig, amiről aztán a Nature magazin is beszámolt.

„Évtizedeken keresztül próbáltuk megérteni, miért történik ez rák esetén, és hogyan segít kialakulni és fejlődni a tumornak a kromoszómák számának változása. Viszont mi arra összpontosítottunk, miben különböznek ezek a rosszindulatú sejtek a többi sejttől, és hogyan tudjuk őket szelektíven megsemmisíteni”

– magyarázta Ben-David.

A tanulmányban ezer rákos sejtet vettek mikroszkóp alá, és a normálistól eltérő kromoszómaszámú sejtek reakcióját vizsgálták meg több ezer gyógyszerre.

„Megtaláltuk a rákos sejtek egyedi sebezhetőségét, aztán ezt mélységében, molekuláris szinten is megvizsgáltuk. Megfigyeltük, hogy ha útját álljuk bizonyos sejtfehérjéknek, akkor a sejtek másképpen reagálnak”

– mondta Ben-David.

Jelenleg a kromoszómaosztódást késleltető, vagy akadályozó gyógyszerek kísérletei a klinikai fázisban tartanak, és eddig az orvosoknak nem sikerült meghatározni, melyik beteg hogyan reagál rájuk. Ben-Davidék kísérlete azonban segíthet ebben.

Yael Cohen-Sharir, a laboratórium vezetője áttörésnek nevezte a felfedezést, de hozzátette: további vizsgálatokra van szükség. A következő lépésben egereken fogják bizonyítani a felfedezést. Ben-David szerint a rákkutatás Szent Gráljára bukkantak: sikerült elérni, hogy úgy öljék meg a rákos sejteket, hogy a többi sejt életben marad.

Órák alatt kiszűrhetik a rákot

Az izraeli kutatók által kidolgozott protokoll drámaian felgyorsíthatja a rákszűrést, ami sok beteg életét megmentheti.