Órák alatt kiszűrhetik a rákot

Az új teszt néhány óra alatt eredményt hozhat, amelynek potenciálisan életmentő eredménye lehet. 

A MinION eljárás kombinálja a gyógyszereket, a mérnöki tervezést és a számítógépes technológiát és segítségével órák alatt kimutathatóak a rákos sejtek – írja a The Jerusalem Post. 

A Zimin Intézet kutató csapata által kidolgozott protokoll drámaian felgyorsíthatja a rákszűrést, ami sok beteg életét megmentheti. Noam Shomron professzor kidolgozott egy új eszközt, ami hasonlóan működik mint a DNS szekvenáló, és képes valós időben kimutatni a hasfalban levő rákos sejteket.

Egy tumor eltávolítása után hátramaradhatnak rákos sejtek, amik aztán továbbterjednek a test többi részére, amelyeket kemoterápia segítségével lehet elpusztítani. Azonban egy átlag rákszűrő teszt kiértékelése akár heteket is igénybe vehet, ami drasztikusan növeli annak esélyét, hogy a rákos sejtek tovább burjánzanak. Shomron professzor szerint erre a problémára adhat megoldást a gyorsabb tesztelés.

Hasnyálmirigyrák: izraeli áttörés

A kutatás az egyetem közleménye szerint nagy potenciállal rendelkezik a rák agresszív fajtái elleni új terápiák kifejlesztéséhez.

A kutatócsoport egy műtétet követően letesztelte a hasfalból kinyert sejteket a MinION segítségével, a többi mintát pedig elküldték a hagyományos tesztre.

„Sokkal egyszerűbb, mintha a teljes genomot szekvenálnánk. Ha az eredmény pozitív lett akkor az onkológus azonnal kezdeményezheti a kemoterápiát.

Később újabb mintát vesznek, egészen addig, míg a beteg bizonyosan megszabadult a rákos sejtektől” — magyarázta Dr. Shomron.

A professzor szerint ez egy egyszerű, de okos alkalmazása egy már létező technológiának, ami életmentő megoldás lehet a betegek számára. A MinION teszt még kezdeti stádiumban van, de a kutatócsoport bízik benne, hogy a technológia pozitív újítást hozhat a rákdiagnosztikában.

Izraeli kutatók adnak reményt a rákkezelések mellékhatásaitól szenvedőknek

A sikerrel gyógyulók előtt hosszú élet áll, így a mellékhatások kezelése egyre fontosabb feladat.