Izraeli kutatók adnak reményt a rákkezelések mellékhatásaitól szenvedőknek

Emil és Lili Berkovits 2014-ben jó, megérdemelt nyugdíjas éveiket kívánták a floridai Boynton Beachen leélni, miután a massachusettsi Salemből a déli államba költöztek. Berkovits, aki ötödik generációs kántor, Csehszlovákiából vándorolt az Egyesült Államokba a második világháborút követően – kezdi beszámolóját a Jewish Telegraphic Agency.

Ugyan jó fizikummal rendelkezett, egy sérülés folytán mégis kénytelen volt feladni sportkarrierjét, és a zenében illetve a közösség szolgálatában igyekezett érvényesülni, például bár- és bát micva felkészítést vállalt.

Évtizedekkel később, 78 éves korában a torka folyamatosan kapart és egy daganatra lett figyelmes a nyakán. A vizsgálatok torokrákot diagnosztizáltak nála, mely lassan nő ugyan, de idővel más területeket is érinthet. Mire a ráknak ezt a fajtáját észreveszik, az sokszor már igen előrehaladott állapotban van.

A kezelések igen kimerítőek voltak, néhány hét leforgása alatt Berkovits 35 sugárkezelést és 7 kemoterápiás kezelést kapott. A szívét mindez jelentősen megviselte és torka is olyan állapotba került, hogy szinte enni sem tudott.

A kezelések sikeresek voltak, öt évig Berkovits teljesen tünetmentes volt. Mindazonáltal számos mellékhatás jelentkezett. A nyáltermelése gyakorlatilag leállt, ízeket szinte nem érzett és jellemzően csak folyadék halmazállapotú ételt tudott magához venni.

„Mivel nem evett eleget, alig volt energiája” – emlékszik vissza felesége.

Berkovits tünetei nem egyediek. Számos beteg, aki sikeresen küzdött meg a rákkal, szenved a kezelések egyik vagy másik típusú mellékhatásától, melyek sok esetben fájdalmasak is lehetnek.

„Izraeli kutatók a rákkezelések számos mellékhatásának leküzdésén dolgoznak, ilyen például az Israel Cancer Research Fund (ICRF), mely számos kutatást végez e terülten” – mondja Dr. Mark Israel, az ICRF vezetője.

A haifai központú Rambam Health Care Campus onkológiai osztályának vezetője, Dr. Irit Ben-Aharon csapata olyan kutatásokat végez, melyek azt vizsgálják, hogy a kemoterápia milyen hatással van a véredényekre, melyek érrendszeri megbetegedéseket és a nők esetén termékenységi problémákat is okozhatnak.

A haifai Rambam Health Care Campus épülete

„Ahogy a rákos megbetegedések a fiatalabb generációt is érintik, a sikerrel gyógyulók előtt hosszú élet áll, így a mellékhatások kezelése egyre fontosabb feladat” – magyarázza Ben-Aharon, akinek projektje az egyik olyan terület, melyet az ICRF támogat.

Az ICRF 1975-ös megalakítása óta több, mint 72 millió sékelt költött rákkutatásra és számos eredményük áttörést jelentett a betegség megismerésében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kemoterápián és sugárkezelésen átesett, a betegségből kigyógyult betegek 75%-a szenved valamilyen típusú kognitív rendellenességben, mint például a figyelemzavar vagy az emlékezetkiesés.

Dr. Yafot Gilboa, a jeruzsálemi Héber Egyetem orvosi karának foglalkozási és munkaterapeutája kutatásait is az ICRF finanszírozza. Gilboa kifejezetten a kognitív zavarok legyőzésén dolgozik.

Kezelésének része a heti többszöri fél órás kognitív tréning, melyet szintén heti többször, videótelefonos bejelentkezéssel ismételnek.

Gilboa elmondása szerint „kutatásaink jelentős javulást eredményeznek a rákot sikerrel leküzdők életminőségének javításában”.

„Egy beteg például a terápia befejezése után azzal büszkélkedett, hogy betegségét megelőző életminőséget tud élni. Ez igen nagy eredmény”

– fejti ki Gilboa.

Dr. Avi Priel a Héber Egyetem gyógyszerészeti tanszékének professzora szerint a rendszeresen vagy akár folyamatosan jelentkező fájdalom igen gyakori tünet a rákkezelések után.

„Két évtized után, az opioidok téves és eltúlzott használata irányította rá a figyelmet arra, hogy hatékony, ámde kevésbé addiktív fájdalomcsillapítási módokra van szükség” – mondta Priel, akinek csapata ilyen típusú kutatásokat végez, szintén az ICRF finanszírozásával.

„Kutatásaink jó úton haladnak, melynek eredménye, hogy a betegek fájdalmait úgy lehet csökkenteni, hogy közben az életminőségük sem romlik”

– tette hozzá.