Vagyont hagyott az osztrák zsidó a falura, ahol védték a náciktól

Eric Schwam tavaly decemberben halt meg 90 évesen, és 1943-ban kerültek családjával a délkelet-franciaországi Le Chambon-sur-Lignon nevű faluba, ahol a második világháború idején több ezer zsidót bújtattak, köztük őt és a családját is – írja a Telex.

A falu polgármestere megerősítette, hogy a férfi a végrendeletében döntött arról, hogy nagy összeggel támogassa a falut, de összeget nem mondott. A polgármester elődje viszont azt nyilatkozta az egyik helyi médiának, hogy érdeklődött az ügyben, és az összeget körülbelül 2 millió euróra saccolják.

Denise Vallat, a falu kulturális és kommunikációs alkalmazottja azt mondta, hogy körülbelül 3 hete kereste meg őket egy jegyző az adomány miatt, illetve hogy Schwam nagyon diszkréten akarta kezelni az adomány összegét.

A férfi a nagymamájával és szüleivel érkezett a településre, arról nincs információ, hogyan kerültek pont oda, viszont annyi biztos, hogy korábban a dél-franciaországi Rivesaltes táborban tartották őket, ahol civileket internáltak még mielőtt 1942-ben bezárták volna.

A washingtoni holokauszt-múzeum oldala szerint 1990-ben az egész falu megkapta a Világ Igaza elismerést.

Kutatnak a még élő magyar Világ Igazai után

Jonny Daniels brit-izraeli aktivista, a lengyelországi From the Depths alapítvány elnöke idős magyarországi embermentőket keres, hogy támogassa és segíthesse őket.

(Címlapképünk illusztráció).