Shira Haas: a jiddis összekötött a családom múltjával

Az izraeli színésznő a The Guardiannek adott interjúban beszélt gyerekkori rákbetegségéről, félénkségéről és az Unortodox sikeréről. 

Shira Haas izraeli színésznő az Unortodox című Netflix sorozat főszereplőjeként aratott nemzetközi sikert. A 25 éves művész a brit lapnak elmesélte, hogy eredetileg nem készült színésznek.

„Egy ismert izraeli ügynök egyszer csak rám írt Facebookon. Mindent eldobtam és jelentkeztem egy színészképző iskolába, ahol beleszerettem a szakmába”

– mondta Haas.

A színésznő az interjúban felidézte életének első, nehéz éveit.

„Nem emlékszem semmire a rák előtti életemből. Három éves koromtól hat éves koromig nagyon beteg voltam. (…) Természetesen azt kívánom, bár ne így történt volna, de egy részem hálás azért, amin keresztülmentem. Értem, mit jelent a fájdalom és a szenvedés. Így lettem az, aki vagyok”

– mesélte Shira Haas.

Az Unortodoxal kapcsolatban elmondta, hogy először úgy érezte, nem tudna azonosulni Esti karakterével, de aztán rájött, hogy a történet alapvetően a felnőtté válásról szól.

„Félénk természetű vagyok, de úgy érzem, a játék védettséget ad nekem. A színészet kitárulkozás, de a történetmesélés ad egy pajzsot, ami mögé bebújhatok”

– mondta a színésznő.

Haas arról is beszámolt az interjúban, hogy éjszaka dolgozik, és gyakran hajnali háromkor a legaktívabb, mert a hajnali csöndben tud a legkreatívabb lenni.

„Két ultraortodox nőt játszottam, egyet az Unortodoxban, egyet a Shtiselben. Előítéleteim voltak és keveset tudtam ezekről a közösségekről. Kritikus maradtam, de már látom a komplexitást is. Ezek a nők megtanítottak arra, hogy ne ítélkezzem, hanem legyek empatikus. Nekik is vannak álmaik és vágyaik, fájdalmaik és hibáik, pont ahogy nekünk”

– jelentette ki Shira Haas.

Az Unortodox miatt meg kellett tanulnia jiddisül, ami először nagyon nehezen ment neki, de aztán megszállottja lett a nyelvnek.

„Megtiszteltetés volt ilyen hatalmas közönség számára életre kelteni ezt a nyelvet. A jiddis összekötött a múltammal, hiszen ezt a nyelvet beszélték a nagyszüleim, mielőtt elhagyták Európát”

– mondta a színésznő.

Megkezdődött a Shtisel harmadik évadának forgatása (+fotók!)

Az izraeli háredi család életét bemutató népszerű Netflix sorozat öt évvel a második évad premierje után végre folytatódik.