Orbán: jövő hét elejétől kezdődik a regisztráció alapú oltás

Orbán Viktor elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók oltásával végeztek, most a szociális otthonokban élők és dolgozók vannak soron, és a hét végéig az ő oltásukkal is végeznek.

A miniszterelnök arról is beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a nyitás kérdéseivel egyelőre nem lehet foglalkozni, most a vakcinabeszerzésre kell összpontosítani. Kifejtette: mindenki szabadulna már a korlátozásoktól, de a szakemberek azt mondják, hogy Európában sok helyen inkább szigorítanak, és nem lehet feláldozni az eddig elért eredményeket, tehát most az óvatosságé a főszerep.

A vakcina beszerzésén kell dolgozni, ha lesz elég, akkor le lehet győzni a járványt – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes vendéglátóhelyek ki akarnak nyitni, a miniszterelnök közölte: azt kérte a hatóságoktól, hogy ne tartóztassanak le senkit, ha nincs törés-zúzás, erőszak, mint ahogy más országokban volt, akkor szabálysértési körben vannak. De arra kért mindenkit, hogy „ne tegyék”, mert egy járványról van szó, és másoknak is átadhatják a betegséget.

Megjegyezte: egyértelműek a szankciók, 150 ezer és egymillió forint közötti bírságot szabhatnak ki a hatóságok, és a vendéglátóhelyeket legalább fél évre bezárják.

A  reggeli adatok szerint az elmúlt 24 órában 83 elhunyt és 1459 új fertőzött volt, 3649-en vannak kórházban és 258-an lélegeztetőgépen.

A kormányfő mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon, és oltassa be magát. Azt mondta, ő a kínai vakcinában bízik a legjobban, mert ezt a vírust Kína ismeri a legrégebben, és ott tudják róla a legtöbbet.

Hangsúlyozta: úgy tűnik, Brüsszelből nem jön gyorsabban a vakcina, ezért fontos, hogy forgalomba tudják hozni azokat az oltóanyagokat, amelyek máshol már beváltak és hatékonynak bizonyultak, és a magyar szakemberek is megvizsgálták. Kitért rá: Szerbiában a kínai vakcinával is oltanak, és az ország jól áll oltási szempontból.

Szerbia meg tudta szervezi a saját ellátását, és „kipróbálják nekünk” a vakcinákat, amelyekkel szemben itt még fenntartások lehetnek, ezért figyelemmel kísérik, mi történik ott – mondta.

Ha nem jön kínai vakcina, március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani, ha lesz kínai oltóanyag, ezt megkétszerezhetik, ha pedig lesz orosz vakcina is, még gyorsabb lesz az oltás.

Borítókép: MTI/Vajda János

Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot

Magyarország nagy mennyiségű koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.