Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Szijjártó Péter közölte, hogy az erről szóló szerződést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) az éjszaka írták alá.

„Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Rámutatott, hogy a beszerzés emberéleteket ment, és felgyorsítja a normális élethez való visszatérést Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy

Magyarországon engedélyezték a Szputnyik V vészhelyzeti használatát, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYI) szakemberei a helyszínen tanulmányozták a vakcina gyártásának körülményeit

Murasko a tárgyalások eredményét és az együttműködés perspektíváit méltatva elmondta, hogy a Szputnyik V oltóanyag egyre több országban járul hozzá a világjárvány elleni védekezéshez.

Németország támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás európai uniós engedélyeztetéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezletén kérdésre válaszolva elmondta, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a témában folytatott megbeszélésén kiemelte, hogy a világjárvány közepette a „pillanatnyilag nagy politikai nézeteltérések” mellett is van lehetőség a humanitárius együttműködésre.

A német kormány így a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézetó révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szutnyik V EU-s forgalmazására.