Netanjahu nem fél amiatt, hogy Biden befagyasztotta a fegyvereladást az Emirátusoknak

Az izraeli miniszterelnök szerint már nem lehet visszafordítani a békekötést az Emirátusok és a zsidó állam között – írja a Times of Israel.

Benjamin Netanjahu szerint Joe Biden amerikai elnök kormányának döntése, miszerint ideiglenesen befagyasztja F-35 vadászgép-eladását az Egyesült Arab Emírségek irányába – mely alku azután született, hogy az arab állam felvette a diplomáciai kapcsolatot Izraellel – nem fog ártani az új barátságnak Jeruzsálem és Abu-Dhabi között.

„Ez nem árt (a kapcsolatnak), már nem lehet visszafordulni”

– közölte Netanjahu közösségi-média oldalán.

A miniszterelnök szerint „mindenki megértette, hogy ez egy történelmi lépés, és hatalmas előnyökkel jár. Ez már valami teljesen más. Szerintem itt az idő, hogy előre haladjunk”.

Az amerikai kormány a 23 milliárd dolláros F-35-ös eladáson kívül Donald Trump alatt ígéretet tett még egy nagyobb fegyvereladás iránt Szaúd-Arábia számára. Mindkét döntést erősen kritizálták a demokraták a kongresszusban.

Antony Blinken külügyminiszter szerint rutinjellegű kormányzati intézkedésről van szó, amelyet minden új kormány meghoz nagyszabású fegyverzeteladásokról szóló szerződések estében.

Egyelőre nem tudni, hogy az emírségekkel kötött megállapodáson kívül, mely szerződéseket vizsgálják még felül.

Biden még hivatalba lépése előtt bejelentette: felülvizsgálja az emírségekkel kötött fegyvervásárlási megállapodást, amelyről Trump azt állította, hogy az amerikai külpolitikai és nemzetbiztonsági érdekek alátámasztását szolgálja, mert segít kordában tartani az iráni fenyegetést.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Biden leállította az Emírségek felé tett fegyvereladási megállapodásokat

Az amerikai kormány szerint rutinjellegű kormányzati intézkedésről van szó, amelyet minden új kormány meghoz nagyszabású fegyverzeteladásokról szóló szerződések estében.