Biden leállította az Emírségek felé tett fegyvereladási megállapodásokat

A Biden-kormányzat szerdán felfüggesztett több nagyobb fegyvereladási megállapodást, amelyek még hivatali elődje, Donald Trump idején születtek.

Hivatalos források szerint az érintett megállapodások egyike az Egyesült Arab Emírségek 23 milliárd dolláros (6700 milliárd forint) fegyvervásárlása, amelynek keretében mintegy 50 darab F-35A típusú harci repülőgép, 18 darab MQ-9B harci drón és egyéb hadfelszerelés beszerzéséről írt alá szerződést Abu-Dzabi Donald Trump volt amerikai elnök utolsó hivatali napján.

A külügyminisztérium megerősítette, hogy a Biden-adminisztráció felülvizsgálja ezeket a fegyvereladásokat, ugyanakkor nem hozott még végleges döntést az ügyben.

A tárca szerint rutinjellegű kormányzati intézkedésről van szó, amelyet minden új kormány meghoz nagyszabású fegyverzeteladásokról szóló szerződések estében.

Egyelőre nem tudni, hogy az emírségekkel kötött megállapodáson kívül, mely szerződéseket vizsgálják még felül.

Joe Biden elnök még hivatalba lépése előtt bejelentette: felülvizsgálja az emírségekkel kötött fegyvervásárlási megállapodást, amelyről Trump azt állította, hogy az amerikai külpolitikai és nemzetbiztonsági érdekek alátámasztását szolgálja, mert segít kordában tartani az iráni fenyegetést.

Az arab-öbölbeli országokkal kötött megállapodásokat élesen bírálták a demokrata párti képviselők a kongresszusban. Különösen a Szaúd-Arábiával kötött egyezményt sérelmezik, amelyet Mike Pompeo volt külügyminiszter a törvényhozás megkerülésével tudott keresztül vinni vészhelyzetre hivatkozva.

A megállapodás bírálói szerint a fegyvereket a szunnita királyság a jemeni polgárháborúban vetheti be, amelyben a nemzetközileg elismert kormányt támogatja a húszi síita felkelőkkel szemben.

Washington ötven darab F-35-ös eladását engedélyezte az Emírségeknek

Az amerikai szenátus és a képviselőház még megakadályozhatja az adásvételt.