Fordulat: újraindul a nyomozás a leányfalusi SS-zászló ügyében

Az ügyészség szerint a rendőrség nem nyomozott megfelelően. 

Ahogy a Neokohn is megírta tavaly nyáron Leányfalun egy járókelő lefotózott egy házat, amire egy SS zászló volt kitűzve. A házból kijövő nő azt állította a járókelőnek, hogy a férje 44-ig születésnapját ünneplik. A fotót készítő férfi közölte, hogy ő zsidó és ez egy SS-jelvény, ami tiltott önkényuralmi jelkép, ezért zavarja a látvány. Egy, a házból kijövő férfi úgy válaszolt, hogy „ők ellenben nácik, neked meg amúgy is indul a vonatod”.

4 hónappal azután, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást, azzal az indoklással, hogy bűncselekmény hiányában nem tudják folytatni, a szentendrei járási ügyészség az érintetteknek írt levélben tudatta, hogy felülvizsgálta a saját korábbi, az eljárást megszüntető határozatát – írja a TEV a 444-re hivatkozva.

Az indoklás leegyszerűsítve az, hogy a rendőrség az őket felügyelő ügyészség szerint nem nyomozott megfelelően, így a nyomozás megszüntetéséről szóló döntés is hibás volt.

A levélben később vissza is térnek arra, hogy fontos lépések maradhattak ki a nyomozásból, amiket most pótolhatnak:

“A tényállás teljes körű felderítése érdekében további nyomozati cselekmények elvégzése indokolt”

Egy konkrétumot is említenek: a feljelentő fotókat készített a helyszínen, amiket a rendőrök lefoglaltak, majd nem vizsgáltak meg.

A 444 által eddig megismert dokumentumok alapján az sem világos, hogy a helyszínre kiszálló rendőrök a születésnapos sztorit hallva egyáltalán ellenőrizték-e, hogy bárki 44 éves-e a társaságban.

SS-jelvény Leányfalun: „neked amúgy is indul a vonatod”

A TEV határozottan elítéli a leányfalusi történteket és felajánlja a jogi segítséget a fotót készítő honfitársunk számára.