Angela Merkel részt vett egy Tóratekercs befejezésének ünnepségén

Angela Merkel német kancellár egy felújított tóra tekercs befejezését tekintette meg a holokauszt emléknapja alkalmából rendezett eseményen szerdán Berlinben – számol be a Jewish Telegraphic Agency.

A 18. századi ún. Sulzbacher Tóra, amely 1938-ban túlélte a Kristallnacht náci pogromot, és évtizedekig észrevétlenül feküdt a bajor Ambergben található zsinagóga egyik szekrényében, a német szövetségi kormány 45 ezer eurós adományának köszönhetően rituálisan is használható állapotba került. A tekercset hamarosan ismét használják majd az Amberg zsinagóga Istentiszteletein.

A Reichstag, vagyis a német parlament épületében található Elmélkedő és Imaterem névre hallgató helyiségben került sor a Tóratekercs utolsó betűinek befejezésére, melyet Shaul Nekrich, Kassel város rabbija írt.

A kancellár mellett más politikusok is megjelentek szűk körben tartott rendezvényen. A holokauszt-emléknap alkalmából rendezett nyilvános eseményeket idén kivétel nélkül az interneten tartották meg, a mostani ünnepséget a német parlament honlapján közvetítették.

A Sulzbacher Tóráról 2015-ig nem is lehetett tudni, ekkor találta meg azt Elias Dray rabbi az Amberg zsinagógában.

A tekercset a bajorországi Sulzbach közeli zsinagóga számára 1934-ben írták, egy évvel azután, hogy Hitler átvette a hatalmat, ezután hetven évig rejtve maradt.

„A tekercsben az egyetlen kárt az idő okozta” – áll az Európai Rabbik Konferenciájának közleményében. Sok betű ugyanis elhalványult. A helyi zsidó közösség nem tudta megfizetni a helyreállítás költségeit.

A katolikus Barbara Lanzinger bajor parlamenti képviselő volt az, aki közbenjárt azért, hogy az állam biztosítsa javításhoz szükséges összeget.

A helyreállítást Jehuda Freund rabbi végezte az izraeli Bnei Brakban, és Tóra tekercset a mai ünnepségig a ideiglenesen a berlini Zsidó Múzeumban tartották.

Dray, aki Nekrichhez hasonlóan a német ortodox rabbikonferencia tagja, a Tóra ünnepélyes befejezését a német Bundestagban „megindító és történelmi pillanatnak” nevezte.

A Tóra „túlélte a német történelem legsötétebb idejét” – áll a közleményben. „javításának befejezésével

a Sulzbach Tóra tekercs új paktumot szimbolizál a németországi zsidó élet védelme és annak hosszú távú gyarapítása tekintetében.”

Az antiszemitizmus növekedése aggasztja a németországi zsidókat

Míg Németország a helyi zsidó közösség 1700 éves történelmét ünnepli, több zsidó úgy gondolja, semmi ok az örömre.