A palesztinok üdvözlik, hogy Amerika megújítja velük kapcsolatait

Egy ramallahi vezető palesztin tisztségviselő azt mondta a The Jerusalem Post-nak, hogy a palesztinok “nagyon elégedettek” az amerikai kormány bejelentésével.

Palesztin tisztségviselők szerdán üdvözölték az amerikai elnök, Joe Biden bejelentését, mely szerint az elnökség megújítja a kapcsolatot a palesztinokkal azt egy “jó lépésnek tartják a jó irányba.”

A tisztségviselők elmondták, hogy nem lepődtek meg a döntésen, mivel a Palesztin Hatóságot már a választások előtt is biztosította Biden, hogy ha megválasztják, visszafordítana több döntést is, amelyet elődje, Donald Trump hozott az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban.

A palesztinok bojkottálták Trump elnökségét, miután az 2017-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A tisztségviselők reménykednek, hogy Biden támogatni fogja a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmoud Abbas tervét, hogy

egy nemzetközi békekonferenciát rendezzenek a Közel-Kelet kérdéseit illetően, ahol rábírnák Izraelt, hogy fogadja el az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es állásfoglalását, és állítsa le a telepek építését.

A 2016-os állásfoglalás elítéli a telepek építését és bővítését, és minden telepes tevékenység befagyasztására szólít fel, beleértve a “természetes növekedést.” Ezenfelül az összes, 2001 márciusa óta létesített települési előőrsök lebontására is felszólít.

Kedden az USA közel-keleti különmegbízottja, Richard Mills azt mondta a Biztonsági Tanácsnak, hogy az új elnökség azt tervezi, hogy “újranyissa a diplomáciai küldöttségeket, amelyeket az előző elnökség záratott be,” amely feltehetően a Palesztin Hatóság washingtoni követségére, valamint az Egyesült Államok kelet-jeruzsálemi konzulátusára vonatkozik.

“A Biden-elnökség újraépíti Amerika megbízható kommunikációját a palesztinokkal és az izraeliekkel is” – mondta Mills. “Ebbe beletartozik az, hogy az USA újrakezdi a párbeszédet a palesztin vezetőséggel és a néppel – ennek a párbeszédnek az állapota sokat romlott az előző négy évben. Biden elnök elkötelezett abban, hogy az USA programjaival ismét támogassa a terület gazdasági fejlődését, valamint humanitárius segélyt nyújtson a palesztinoknak.”

Egy ramallahi vezető palesztin tisztségviselő azt mondta a The Jerusalem Post-nak erről, hogy a palesztinok “nagyon elégedettek” az USA kormányának bejelentésével.

“Hangsúlyoztuk azt, hogy készen állunk arra, hogy helyreállítsuk a kapcsolatot az új elnökséggel” – mondta. “Alig várjuk, hogy közösen dolgozhassunk a Biden-adminisztrációval, és hogy folytassuk a béketárgyalásokat Izraellel a két állami megoldás és az izraeli-palesztin konfliktusról szóló nemzetközi egyezmények alapján.”

A tisztségviselő szerint a palesztinok azt várják Bidentől, hogy “teljesen más politikát” folytasson a konfliktussal kapcsolatban, mint amit Trump folytatott.

Egy másik tisztségviselő azt mondta a The Jerusalem Post-nak, hogy a palesztinok azt várják, hogy Biden támogatni fogja Abbas tervét, hogy egy nemzetközi konferenciát tartson, az úgynevezett Kvartet (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, EU) és más nemzetközi felek felügyelete alatt.

“Ez az egyetlen módja, hogy megvalósítsuk a két állami megoldást” – magyarázta. “Optimisták vagyunk a Biden-elnökség politikája kapcsán.”

A Palesztin Hatóság tisztségviselője, Ahmed Majdalani szintén üdvözölte Biden új politikáját a palesztinokkal kapcsolatban. “Jeleket kaptunk arra, hogy Biden elnöksége ellene van az egyoldalú megoldásoknak, amik hátráltatják a két állami megoldást” – mondta a Palesztin Hatóság Palesztina Hangja nevű rádiójának.

„A Biden-elnökség új hozzáállása” – tette hozzá, „megerősíti Washington hitelességét, és egy fontos lépés afelé, hogy visszaállítsuk az amerikai-palesztin kapcsolatokat, valamint folytassuk a béketárgyalásokat a két állami megoldás és a nemzetközi egyezmények alapján.”

Biden külügyminisztere a kétállami megoldás híve

Anthony Blinken leszögezte: a nagykövetség marad Jeruzsálemben, és továbbra is elismerik azt Izrael fővárosaként, valamint visszalépnek az iráni atomalkuba, ha Irán ismét teljesíti annak feltételeit.