A kanadai parlament állampolgárságot adna a hazájában bebörtönzött szaúdi bloggernek

Egyhangúlag fogadta el a kanadai parlament Ottawában szerdán azt a határozatot, melyben felszólítják a kormányt, hogy adjon kanadai állampolgárságot Rauf Badawinak, a hazájában 2012-ben bebörtönzött szaúdi aktivista-bloggernek.

A határozat felszólítja a bevándorlási minisztert, Marco Mendicinót, hogy saját hatáskörben adományozzon állampolgárságot Badawinak, a törvény biztosította keretek értelmében, hogy „orvosolja Badawi egyedi, szokatlan és hátrányos helyzetét”. A blogger felesége és három gyermeke Kanadában él, és már megkapták a kanadai állampolgárságot.

Rauf Badawit a blogján megosztott nézetei miatt vetették börtönbe Szaúd-Arábiában 2012-ben. 2014-ben az iszlám megsértése miatt szabtak ki rá tízéves börtönbüntetést és 1000 botütést, melyet heti 50 botütésenként kellett volna végrehajtani, ám a nemzetközi tiltakozás miatt csak az első 50 botütést hajtották végre rajta.

A blogger honlapján azt szorgalmazta, hogy a királyságban vessenek véget a vallás befolyásának.

Nincs több botozás Szaúd-Arábiában

Bár bin-Szalman herceg az utóbbi időben modernizációba kezdett a szunnita rezsim továbbra is keményen büntet mindenkit, aki ellenszegül a hatalomnak.