Az egykori varsói gettó relikviáit csempészhették Izraelbe

A nemrégiben felfedezett, rejtett földalatti bunkerbe menekültek a zsidók az 1943-as varsói gettólázadás idején. A holokauszt intézet vezetője szerint ezen a helyen a föld alatt, és egyúttal a „nácik orra alatt” tudtak békében imádkozni.

Százéves zsidó ereklyéket is rejt az a bunker, amit a varsói gettó romjai alatt fedeztek fel nemrég – számol be róla az Israel Hayom. A lengyel hatóságok az elmúlt években kezdték el lebontani az egykori gettó területén álló épületeket, a városrehabilitációs program részeként. Az egyik épület alatt a munkások találtak egy bejáratot egy bunkerhez, ahova az 1943-as varsói gettólázadás idején menekültek a zsidók, sőt, az egyik munkás talált tíz imaszíjat is, amiket könyvek és fegyverek mögé rejtettek.

A szenzációs felfedezés hallatán több holokauszt emlékszervezet is felvette a kapcsolatot az építőmunkásokkal.

Hosszas tárgyalások után sikerült megegyezni az imaszíjakról, amik azóta eljutottak Izraelbe.

A Shem Olam szervezet éppen a nemzetközi holokauszt emléknap előtt jelentette be megszerzésüket. A Nemzetközi Holokauszt Emléknaphoz köthető online konferenciájukon politikusok, spirituális vezetők, rabbik és történészek is részt vesznek.

Avraham Rieger, a szervezet igazgatója szerint a tíz imaszíj felfedezése azt bizonyítja, hogy a borzalmas körülmények ellenére az ott élő zsidók tartották a szokásokat és a hagyományokat. Az pedig, hogy könyvek és fegyverek mögé rejtették, azt mutatják, mennyire fontos lehetett az ott élőknek a közös imádkozás.

A lengyelek nem örülnek annyira

Szerintük az izraeliek „illegálisan” szerezték meg az egykori varsói gettó területén lévő építkezésen talált műtárgyakat.

Több zsidó múzeum is jelezte, ellenzi, hogy egy izraeli holokauszt emlékszervezethez kerültek az egykori varsói gettó területén talált emléktárgyak – írja a Notes from Poland.

Az imaszíjakat a lengyel hatóságok tudta nélkül vitték ki az országból.

A varsói önkormányzat szintén ellenzi a történteket, míg a helyi műemlékvédelmi felelős feljelentést tesz a rendőrségen bűncselekmény gyanúja miatt.

A hírek széleskörű ellenállást váltottak ki Lengyelországban, ahonnan engedély nélkül nem lehet kivinni műtárgyakat. Akik megszegik a törvényt, akár öt év börtönbüntetésre is számíthatnak. Több lengyel múzeum egy közös közleményt adott ki, amiben hangot adnak elégedetlenségüknek, és illegálisnak nevezik a műtárgyak kivitelét az országból. Arra kérnek bárkit, aki információval rendelkezik az ereklyék pontos helyéről, értesítse a kijelölt intézményeket, vagyis a POLIN múzeumot, a Varsói Gettómúzeumot, és a Zsidó Történelmi Intézményt.

A lengyel kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium jelezte, hogy tud az esetről, és alapos vizsgálatot indítottak. A Varsó környéki műemlékvédelmi felelős, Jakub Lewicki jelezte, feljelentést tesz a rendőrségen bűncselekmény gyanúja miatt.

A Lengyel Holokausztkutató Központ vezetője, Barbara Engelking szerint botrányos, ami történt, és hozzátette: az egykori varsói gettó területén még több műemlék is lehet.

„Sajnos Varsó nem tudja szemmel tartani, mit találnak ezekben a rejtett pincékben. Az emberek becsületén múlik, hogy jelentik-e a hatóságoknak ezeket a felfedezéseket”

– mondta. Engelking szerint az imaszíjaknak jelentős eszmei értéke van.

Morawiecki: az áldozatok emlékezete a lengyel identitás részét képezi

A lengyel identitás fontos részét képezi az auschwitzi áldozatok emlékezete, a német nácik a lágerben a világtörténelem legiszonyatosabb gépezetét hozták létre – írta a lengyel kormányfő.