Az ENSZ főtitkára is a Covid-19 miatti antiszemitizmus növekedéséről beszélt

„A COVID-19 új antiszemitizmus-hullámot váltott ki épp akkor, amikor a neonácizmus és a fehér felsőbbrendűség eleve felívelő ágban volt” – mondta hétfő este Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára, a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

„Az antiszemitizmus továbbra is pusztítja világunkat. Szomorú, de nem meglepő, hogy a COVID-19 járvány ennek a mérgező ideológiának ismételt erősödését váltotta ki” – mondta Guterres, a New York-i Park East zsinagógában a szerdai nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából tartott ünnepségen.

Beszédében Guterres elkeserítő képet festett az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a gyűlöletbeszéd, a fehér felsőbbrendűség, a neonácizmus és a holokauszt tagadás erősödéséről.

„Európában, az Egyesült Államokban és másutt fehér felsőbbrendűek szervezkednek és toboroznak határokon átnyúlóan, a nácik szimbólumaival és jelszavaival, valamint gyilkos ambícióival”

– mondta Guterres. „Az ilyen szimbólumok a Capitolium ostrománál is láthatók voltak” – tette hozzá.

Guterres elmondta, hogy az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) 2019-ben jegyezte a legmagasabb számú antiszemita eseményt, mióta 1979-ben megkezdte működését.

Minél több időt töltenek az emberek az interneten, annál fogékonyabbak a fehér felsőbbrendűséget hirdetők és a neonácik által terjesztett propagandára.

„Olyat is gyakran találni, hogy azt tervezik miként lehet megfertőzni a kisebbségi közösségeket azáltal, hogy magukat biofegyverekként hasznosítják”

– mondta Guterres.

Egyes megyékben a neonáci eszmék a közbeszédbe is beszivárogtak, ahogy követőik „a rendőrségbe és az állambiztonsági szolgálatokba” – mondta.

E veszélyes ideológiák felemelkedése Guterres szerint az „igazság elleni globális támadás eredményeként jött létre, amely csökkentette a tudomány és a tényeken alapuló elemzés szerepét a közéletben”.

Guterres hozzátette: „Ha az igazság meghal, sokkal könnyebb kiaknázni a társadalmi csoportok közötti valós és vélt különbségeket”.

A főtitkár hozzátette, hogy a COVID-19 járvány okozta károk felmérésének magába kell foglalnia az antiszemitizmus növekedése okozta károkat is.

„Sajnos az antiszemitizmus és idegengyűlölet ellen nincs vakcina. Ám a legjobb fegyverünk továbbra is az igazság”

– jelentette ki Guterres, aki szerint azért van szükség együttes fellépésre, hogy „szövetséget kovácsoljunk a neonácizmus és a fehér felsőbbrendűség növekedése és terjedése ellen, valamint küzdjünk a propaganda és a dezinformáció ellen.”

2021-ben a koronavírus miatt erősödhet meg az antiszemitizmus

Ennek ellenére az antiszemita posztok száma csökkent, ez pedig a közösségi médiacégek lépéseinek köszönhető.