Az antiszemitizmus növekedésétől tart Antwerpen polgármestere a koronavírus szabályok be nem tartása miatt

Antwerpen polgármestere azt állítja, hogy a város zsidói ‘antiszemita hullámnak’ lehetnek kitéve, amiért a vádak szerint nem tartják be a koronavírus miatt hozott szabályokat – írja az Algemeiner.

Ezt a polgármester az egészségügyi hatóság jelentéséhez fűzte hozzá, ami kimutatta, hogy a város zsidó negyedében négyszer akkora a fertőzés aránya, mint a város többi részében. Bart De Wever polgármester így fogalmazott: “A zsidó közösségnek fel kell fognia egy dolgot: ők a saját logikájuk szerint cselekednek, viszont én már a postaládámban látom ennek következményeit, és ez félelmetes.”

De Wever az interjúban azt is elmondta: “Ha tényleg egy antiszemita hullámot akarunk, akkor persze, folytassuk ez így tovább.”

A polgármester elmondta, hogy a rendőrség kétszer is razziázott ugyanabban a zsinagógában szombaton, és kiküldött 37 hívőt a reggeli imáról, majd 22-t, akik később jelentek meg a helyszínen.

De Wever azzal fenyegetett, hogy bezáratja a zsinagógát, amit az Algemeiner információ szerint azt a belzi haszid közösség használ.

“Sosem gondoltam, hogy én leszek az a polgármester, aki a 21. században zsinagógákat zárat be: máshogy képzeltem el a hivatali teendőimet” – mondta. “De ez lesz a következő lépés, ami drámai fejlemény és persze elképesztően sajnálatos.”

Antwerpen 25 ezres zsidó közösségére 50 zsinagóga jut. A koronavírus miatt hozott szabályok értelmében maximum 15 ember látogathat egyszerre egy imát, beleértve a minjánhoz szükséges tíz felnőtt férfit.

A közösség jobban ki van téve a járványnak, mint az átlagemberek, mert tagjai gyakran utaznak Londonba és Manchesterbe, mivel szoros családi és vallási kapcsolat van köztük, és az ottani haszid közösségek között.

De Wever azzal is megvádolta a zsidó közösséget, hogy nem válaszoltak azokra a levelekre, amelyeket a város zsidó negyedének 6.500 lakója kapott és amelyben tesztelésre hívták őket a hétvégén. Elmondta: ez azért ijesztő, mert nemrég jelent meg a vírus új, potenciálisan erősebb mutánsa az Egyesült Királyságban.

Egy helyi tanácsos, aki a város zsidó negyedét képviseli, ellent mondott De Wevernek, állítva, hogy azért mentek kevesen tesztelni, mivel arra szombaton került sor.

“Logikus, hogy szombaton egy zsidó sem ment el teszteltetni magát” – mondta Samuel Markowitz tanácsos a Het Nieuwsblad-nak. “Senki sem fog autóba, vagy biciklire ülni szombaton.”

Markowitz elmondta, hogy De Wever, “akivel a zsidó közösség harmóniában dolgozik, jól tudja ezt.”

A polgármester “jobban tette volna, ha azt mondja: maradjatok otthon, biztonságban szombaton, és gyertek teszteltetni vasárnap és hétfőn. Aztán hétfő este összegezzük, hogy hány embert sikerült tesztelni” – tette hozzá.

A a flamand nyelvű zsidó közösségi szervezeteket képviselő Zsidó Szervezetek Fórumának (FJO) szóvivője némileg ellentmondott ennek, és kiemelte, hogy a tesztelő központ vasárnap és hétfőn is nyitva volt, nem csak szombaton.

“Nagyon kevesen jelentek meg vasárnap és hétfőn is” – mondta Hans Knoop, az FJO antwerpeni képviselője a The Algemeinernek hétfőn.

Amikor arról kérdezték, hogy De Wever kommentjei hozzájárulhatnak-e a koronavírus által feltüzelt antiszemita érzelmekhez, amik Belgiumban és Európában is megerősödtek, Knoop azt válaszolta, hogy a polgármester “nem diplomatikusan” fogalmazott.

“Dühös és érzelemtől fűtött volt” – mondta, hozzátéve, hogy De Wever “a zsidó közösség közeli és jó barátja.”

“Nincsenek kétségeim szándékai nemessége felől” – tette hozzá.

Knoop azt mondta, hogy ő személyesen “nem látott ilyen antiszemita emaileket” a járvány előtt. Arra a kérdésre, hogy aggódik-e amiatt, hogy a zsidó közösséget fogják-e hibáztatni a járvány elterjedéséért – ahogy De Wever megszólalása sugalmazta – azt válaszolta, hogy a flamand társadalom nem túl jól informált a zsidó közösségek ügyeivel kapcsolatban.

“A flamand népesség számára minden zsidó egyforma, egy homogén népcsoportnak tartanak minket” – magyarázta.

Hangsúlyozta, hogy Antwerpen zsidó lakosságának nagy része betartja a koronavírus miatt hozott szabályokat.

“A 25 ezer zsidó közül csak egy apró kisebbség nem törődik a szabályokkal” – mondta. “Körülbelül 500 ember kivételével mind betartják őket.”

Az antiszemitizmus növekedése aggasztja a németországi zsidókat

Míg Németország a helyi zsidó közösség 1700 éves történelmét ünnepli, több zsidó úgy gondolja, semmi ok az örömre.