A volt iráni ajatollah szerint az irániaknak nincs bajuk Izraellel

A Neokohn főszerkesztője

 

Abdol-Hamid Masoumi-Tehrani volt iráni ajatollah az izraeli 12-es hírcsatornának adott interjújában arról beszélt, hogy véget kellene vetni a két ország konfliktusának – számol be a Times of Israel.

„Itt az ideje, hogy az iráni rezsim felhagyjon a nem létező ellenségek kitalálásával” – mondta a volt ajatollah Teheránból adott interjújában.

Maszoumi-Tehrani, akitől a Teherán a rezsimmel való nézeteltérései miatt vonták vissza az ajatollah címet, azt mondta, hogy „nincs problémája” a zsidó állammal és elítélte az Iszlám Köztársaság Izrael elpusztítására irányuló szándékát is:

„Ne felejtsük el, ezeket a szlogeneket Szaddam Huszein is mondta, aztán nézzük meg mi történt vele.”

Masoumi-Tehrani szerint az Iszlám Köztársaság diktatúra, amely elfojtja az eltérő véleményeket és a szólásszabadságot.

Arra a kérdésre, hogy félti-e az életét, amiért egy izraeli tévének nyilatkozik azt mondta: „20 éve nyíltan beszélek. Ha nem tetszik nekik, hogy veled vagy bárki mással beszélek, az az ő problémájuk. „

„Népünk és a zsidók barátsága évezredekre nyúlik vissza” – mondta.

„Nem találkoztam olyan iránival, akiknek ne lenne pozitív véleménye Izraelről”, hozzátéve, hogy „Nincs problémánk – sem Izraellel, sem a világ bármely más országával”

– tette hozzá.

Masoumi-Tehrani azt is elmondta, akkor jön Izraelbe, ha egészségi állapota megengedi, hozzátéve, hogy régi vágya ellátogatni Jeruzsálembe és „imádkozni a Siratófalnál”.

„Isten segítségével, ha életben maradok, szívesen találkoznék önnel is, és szemtanúja lennék az iráni és izraeli nép közötti buta ellenségeskedés végének”

– mondta a volt ajatollah a riporternek.

Masoumi-Tehrani az 1980-as években vallási döntvény tett közzé Ali Hámenei iráni legfelsőbb vezető kinevezése ellen, az interjúban elmondta:

„Azt mondtam, hogy Hámenei tönkreteszi a vallást és az országot egyaránt. Ezért öt évet töltöttem börtönben és nézeteltérésünk a mai napig folytatódik.”

A volt ajatollahot számtalanszor tartóztatták már le a rezsim ellenzése miatt. Kiemelt szószólója az egyház és az állam szétválasztásának, a kisebbségi jogoknak és a vezetés elleni tiltakozás jogának.

Maszoumi-Tehrani egy elismert kalligráfus nemrégiben héberül készített egy példányt a bibliai Ezsdrás-könyvéből – számolt be a televízió. Az ellenzéki vezető elmondta, hogy többek között héber kalligráfiája kérdésében is többször kihallgatták már.

Irán az 1979-es iszlám forradalmat követően minden kapcsolatot megszakított Izraellel, a rezsim felesküdött célja a zsidó állam elpusztítása.

Mi fog történni, ha egyszer meghal Ali Hámenei ajatollah?

Egy elemző szerint Iránban a véres belső háborútól kezdve a status quo kialakításáig sok minden megtörténhet, egyedül a demokráciára nincs sok remény.