Nem szónokolhat az antiszemita holland-marokkói író a második világháborús emléknapon

Több holland holokauszttúlélő is követelte Abdelkader Benali lemondását, akit az ország nemzeti megemlékezés-emlékbizottsága a májusban esedékes esemény fő szónokának választott.

A holland-marokkói származású Benali korábban „gettónak” nevezte a Gázai Övezetet, és azt is mondta, kényelmetlenül érzi magát zsidók környezetében. Végül csütörtökön bejelentette lemondását a Nemzeti Május 4-5. Bizottság éléről, amit azzal indokolt, hogy a megjegyzései nem vonhatják el a figyelmet a megemlékezésről – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Benali – aki kulcsfontosságú beszédet tartott volna a megemlékezések napjain – még 2006-ban azt mondta, hogy Amszterdam déli része tele van zsidókkal.

„Idegesítően sokan vannak. Amszterdami zsidók. Kellemetlen érzéseket keltenek bennem, mint marokkóiban. Mintha Izraelben lennék” – mondta Benali.

Egy szerdai interjúban Benali elismerte, hogy ezeket mondta, de több magyarázatot is fűzött hozzá. Elmondta, hogy a mondatok a második libanoni háború idején hangzottak el, és éppen részegek voltak, és „kieresztették a gőzt”. Fekete humornak, iróniának, és ízléstelenségnek nevezte akkori megjegyzését, és hozzátette: érti, hogy sértette azokat a zsidókat, akik nem ismerték a körülményeket.

„Nem úgy értettem. Elhatárolódom ezektől a kijelentésektől, nem szó szerint értettem. Vannak zsidó barátaim, és zsidó szerzőkkel is készítek interjúkat”

– mondta Benali. Egy 2009-es véleménycikkében „gettónak” nevezte a Gázai övezetet, és arról számolt be, hogy egy kipát viselő zsidó ember „pénzért” vezette körbe Sderot városban, ahol „sokan oroszul beszéltek”.

Holland holokauszttúlélők arra szólították fel az ország zsidó közösségét, hogy határolódjanak el a május 4-5-ei megemlékezésektől, ha Benali is beszédet tart. Avraham Roet, egy túlélő szerint a Nemzeti Május 4-5. Bizottságnak korábban is voltak vitatható döntései. „Általában, ha az emberek részegek, őszintén beszélnek” – mondta Roet, Benalira célozva. „A bizottság tagjait le kell cserélni, esélytelen, hogy így a zsidó közösség részt vegyen a megemlékezésen” – tette hozzá.

Salo Muller, egy másik túlélő jelezte, hogy ő maga nem vesz részt a megemlékezésen, ha Benali beszédet tart. Hozzátette: a Bizottság már évek óta nem mutat empátiát a zsidók felé, és „letért az útról”.

Manfred Gerstenfeld, egy antiszemitizmust kutató tudós szerint a hollandiai zsidó közösségnek hallatnia kell a hangját azzal szemben, hogy Benali beszédet tartson a megemlékezésen. Gerstenfeld maga is holokauszt-túlélő, Hollandiában sikerült elrejtőznie, még gyerekként. (Gerstenfelddel készült korábbi interjúnk itt olvasható – A szerk.).

A Nemzeti Május 4-5. Bizottságnak valóban nem ez az első botrányos terve a megemlékezésekkel kapcsolatban. 2012-ben egy tinédzser versét vették le a műsorról, aki a háborúban elhunyt családtagjának írt verset – aki egy SS-katona volt. A vers a háború áldozataként ábrázolta az elhunyt katonát. 2017-ben a Bizottság békenagykövetnek nevezte ki Emerson Akachar rappert, akiről előző évben videó készült, ahogy egy focimeccsen azt kiabálja: „Hamász, Hamász, gázkamrába a zsidókkal!”. Miután nyilvánosságra került a felvétel, és kitört a botrány, a Bizottság visszavonta a kinevezést.

Hollandiának nincsen nemzeti holokauszt-emléknapja, helyette „a halottak emléknapját” tartják meg, ami az összes második világháborús halottra együtt emlékezik.

Hollandiát 1940 májusában szállta meg a náci Németország, a holland közigazgatás végig együttműködött a megszállókkal, több mint 100 ezer zsidót deportálva Auschwitzba a 150 ezer fős közösségből.

Bajba kerülhet, aki kipával lép ma utcára Hollandiában

A holland főrabbi napirendjét előre megosztja a holland rendőrséggel, hogy tudják: mikor, merre jár.