Izrael nincs egyedül a Nemzetközi Büntetőbírósággal szemben

Washingtonnak és Jeruzsálemnek szövetségeseket kell keresnie, akiknek a szuverenitását hasonló mértékben fenyegeti a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság – hasonlóan több más nemzetközi szervezethez – jó szándéka ellenére cinikusan kizsákmányolt szervezet. Egy politikai szervezetről van szó jogi köntösbe bújtatva – írja Gerald M. Steinberg, az NGO Monitor vezetője az Israel Hayomnak írt véleménycikkében.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot az 1998-as római statútum után alapították, és már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az arab államok és az Izrael-ellenes csoportok ezen keresztül fognak a nemzetközi humanitárius jogokra hivatkozva szembeszegülni Izraellel.

Az elmúlt két évtizedben több tízmillió dollárt, eurót és fontot öntöttek a szervezetbe, ami Izraelt mind a mai napig meghurcolja. A Human Rights Watch, egy másik Izrael-ellenes szervezet vezetője, Ken Roth pedig hozzá hasonló szélsőségesekkel vette körül magát. Az Amnesty International, bár kevésbé hatékonyan, de szintén részt vállalt a meghurcolásban, az elmúlt évtizedben pedig csatlakozott hozzájuk több palesztin civil szervezet, amelyek a PLO, vagy a PLFP terrorszervezetekhez köthetőek.

Ezeket a szervezeteket az európai kormányok pénzelik. Négy palesztin szervezet, az Al-Haq, az Al-Dameer, a PCHR, és az Al-Mezan közvetlen anyagi támogatást kapott Svájctól, Hollandiától, Svédországtól és Dániától a „háborús bűnök” dokumentálására. Az Európai Unió, Nagy-Britannia, Belgium és Németország is támogattak hasonló szervezeteket.

Ezeknek a szervezeteknek a követelései azonnal felkeltették az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának figyelmét, és a világsajtóét is. Ezt láthattuk 2002-ben, amikor Izraelt „mészárlással” vádolták Dzseninben. Ezek a riportok nem vesznek tudomást a palesztin terrorizmusról, a kilőtt rakétáikról, a nők és a gyerekek kizsákmányolásáról, viszont kiemelik Izrael „háborús bűneit”. Az izraeli kormány túl lassan reagált erre a fenyegetésre.

A agresszív politikai és diplomáciai stratégia nyerő lehet a Nemzetközi Büntetőbírósággal szemben. Az Amerikai Egyesült Államok – amely szintén nem írta alá a római statútumot – már elítélte őket az Izrael-ellenes elfogultságuk miatt, de egyedül nem fogják tudni megakadályozni a szervezet vezetőit. Izraelnek és az Egyesült Államoknak össze kell fognia más demokráciákkal, például Nagy-Britanniával, a brit katonák ugyanis Irakban és Afganisztánban is harcoltak. Ausztrália miniszterelnöke is jelezte ellenérzéseit az Izraellel szembeni vizsgálatok kapcsán.

A kérdés, hogy Európa Izrael mellé áll-e. Ha Hollandia, Norvégia és Dánia felismeri, hogy itt egy antiszemita boszorkányüldözés zajlik, és ezt jelzik a Nemzetközi Büntetőbíróságnak is, azzal helyrehozhatják a károkat, amiket korábban tettek.

Magyarország is kiállt Izrael mellett Hága vádjaival szemben

Az Egyesült Államok és Ausztrália mellett hazánk volt a harmadik ország, ami kifejezte tiltakozását a Nemzetközi Büntetőbíróság állítólagos háborús bűnökre vonatkozó jogtalan eljárásával kapcsolatban.