A főmufti jeruzsálemi kúriájából zsinagóga lesz

A zsinagóga egy 56 lakásból álló zsidó lakóövezet része lesz Kelet-Jeruzsálemben.

Foroghat a sírjában Hadzs Amin al-Husszeini, az egykori hírhedt jeruzsálemi főmufti, aki az 1920-as és 30-as éveket a városban töltötte, majd a második világháború alatt náci kollaboráns és háborús bűnös lett. Az itteni, az Óváros és a Scopus-hegy között található 88 éves kúriáját zsinagógává alakítják át, ami egy 56 lakásból álló zsidó lakóövezet része lesz Kelet-Jeruzsálemben – írja a The Jerusalem Post.

Az 500 négyzetméteres, Kaszr al-Mufti (Mufti palotája) nevű épület jelenleg üresen áll egy 28 lakásos komplexum közepén, amely még nem kapta meg a használatbavételi engedélyt. Voltaképpen be sem fejezték – és a régi épületek lebontása óta eltelt 10 évben nem is hirdették – az új lakóövezetet, ugyanis az 5,2 dunamos területre a fejlesztők a jelenlegi 28 helyett kétszer ennyi lakást szerettek volna építeni, ám erre nem kaptak még meg az engedélyt Daniel Luria szóvivő szerint, aki a lakhatási projektet finanszírozó Ateret Cohanim nevű szervezetet képviseli.

Még nem biztos, hogy az eredetileg 70 épületre kért engedélyt megkapják. A történelmi épület a terület középpontjában védelem alá kerül, és átalakítják, hogy közösségi szükségleteket elégíthessen ki, ideértve a zsinagógát és egy napköziotthont is – nyilatkozta.

„Gyönyörű költői igazságtételt látok abban, ahogy Hadzs Amin al-Husszeini háza omladozik”

– mondta Luria.

Habár a kúriát al-Husseini építette, valójában soha nem élt itt.

A brit mandátumkormány ellen 1936-ban kitört arab lázadás után a mufti menekültté vált, és az óváros Haram ash-Sharif részén bújkált. Amikor a britek 1937-ben megkísérelték letartóztatni, elmenekült Palesztinából, a britek pedig lefoglalták a vagyonát. Az al-Husseini klán számos ingatlan tulajdonosa volt Jeruzsálemben, köztük a Palace Hotelé (a mai Waldorf Astoria), az Orient-házé és az a Sheikh Jarrah-ban található kúria, amelyből később a Shepherd Hotel lett az al-Husszeini-ről elnevezett Karam al-Mufti telken.

A kúriában lakott többek között a titkára, George Antonius (1891-1942), aki itt írta főművét, Az arab ébredést 1938-ban. Özvegye, Katy az épületben maradt, ami egy szalonként működött gazdag palesztin arabok és brit tisztek számára. (A város brit sportklubjaiba nem léphetett be az „őshonos lakosság”.)

Katy egy 1946-os fogadáson találkozott Sir Evelyn Barkerrel. A kitüntetett tábornok a Palesztinában és Transzjordániában állomásozó brit erők főparancsnoka volt 1946-tól 1947-ig. Hamarosan viszonyuk lett, és számos judeofób szerelmi levelet írtak egymásnak. 1947 áprilisában a tábornok ezt írta a zsidókról:

„Igen, utálom őket – akár cionisták, akár nem. Miért féljünk attól, hogy kimondjuk, hogy utáljuk őket? Itt az idő, hogy ez az átkozott faj megtudja, mit gondolunk róluk: gyűlöletes emberek”.

1948 április 13-án a kúriánál és a közeli rendőrakadémiánál állomásozó brit erők nyolc órán keresztül nem voltak hajlandóak közbeavatkozni, amikor a Hadassza kórházba tartó, orvosokból és nővérekből álló konvojt tűz alá vették arab erők. 68-an vesztették életüket a mészárlásban.

A függetlenségi háború után az al-Husszeini kúriából Shepherd Hotel lett, ami ekkor már egy megosztott és szegény városban állt. A hotel jelentőségét azonban beárnyékolta a Jerusalem Intercontinental hotel, ami ma Seven Arches (Hét boltív) néven ismert, és az Olajfák hegyén nyílt meg 1964-ben. Az 1967-es Hatnapos Háború után a zsidó állam elfoglalta és annektálta Kelet-Jeruzsálemet, a hotelt pedig a Távollevők Tulajdonának Letéteményese vette kezelésbe.

1985-ben eladták a C and M Properties Ltd-nek, ami egy floridai bingóterem-milliárdos, Irving Moskowitz (1928-2016) tulajdonában volt, aki jobboldali izraeli telepeseket támogatott abban, hogy lakásokat építsenek az egyesült város keleti oldalán.

A 2591-es terv megvalósítása után 2008 november 6-án adta be a cég a kérvényt arra, hogy két új lakóövezetet építhessen, köztük 28 lakást egy mélygarázs felett. 2011-ben az üresen álló, négyemeletes Shepherd Hotelt lebontották, hogy új lakásoknak csináljanak helyet.

Ahelyett, hogy a belevágnának a a Brit Konzulátus szomszédságában levő hely átalakításának hosszadalmas folyamatába, ami sűrűbb beépítést tenne lehetővé, úgy döntöttek, hogy a jelenlegi engedélyek szerint alakítják ki a helyszínt, és később kérvényezik a változtatást, mondta Luria.

„Az Ateret Cohanimnak nincs köze az építési projekthez, de érdekünkben áll megerősíteni a zsidó gyökereket az Óvároson kívül és belül” – tette hozzá.

Hitler és a nagymufti: ritka videó került elő

A felvételen az látszik, hogy Hadzs Amin al-Huszeini, a palesztinai muszlim közösség vezetője náci karlendítéssel üdvözli az őt fogadó Führert.