A világ legnagyobb holokauszt emlékközpontja épül a Babij Jar-i mészárlás helyszínén

1941 szeptemberében a német Einsatzgruppék több, mint 34 ezer zsidót gyilkoltak le a Kijev külvárosában található területen.

A Babij Jar Holokauszt Emlékközpont (BYHMC) egy 12 épületből álló komplexumot épít az eredetileg tervezett múzeum helyett, amely emléket állít a helyszínen meggyilkolt zsidóknak és a holokauszt hatmillió áldozatának – számolt be a Times of Israel.

1941 szeptemberében a német nácik és ukrán kollaboránsaik 33,771 zsidót öltek meg az Ukrajna fővárosának határában található árkos területen. A következő három évben további 70 ezer embert gyilkoltak meg itt, köztük zsidókat, ukrán ellenállókat, romákat.

A mészárlás egyik túlélőjének története:

The Survivor of Babi Yar Massacre

David Ayzenberg who was born in 1926 Kiev and was living there during the war years recalls how he together with other Kiev Jews came to a Jewish cemetery ne…

„Nagyon sokan vannak még, akik nem tudnak a hely történetéről” – mondta a BYHMC művészeti vezetője, Ilya Khrzhanovsky a The Times of Israel-nek.

“Ha valaki ma elsétál Babi Jarhoz, pihenő és játszadozó családokat láthat, akik úgy viselkednek, mintha ez egy átlagos park lenne.”

A centrum szerint Babi Jar „Európa legnagyobb tömegsírja”.

Összehasonlításképpen az izraeli Jad Vasem területe csupán nyolcad akkora, mint az ide tervezett komplexum.

Az egyik új múzeum azoknak állít majd emléket, akiket a „végső megoldás” első fázisában golyó általi halálra ítéltek a németek. A kivégzések során 1,5 millió zsidó vesztette életét Ukrajnában és Kelet-Európában. A népirtás kezdeti fázisában a német Einsatzgruppen csapatok a helyi kollaboránsok segítségével lakóhelyükhöz közel ölték meg a zsidókat.

A múzeumi épületek mellett egy, az áldozatok neveit tartalmazó emlékmű is készül, valamint egy vallási központ, amelynek egy zsinagóga, egy keresztény templom, és egy mecset is a része lesz. Kutatás és oktatás is fog folyni a helyszínen.

A BYHMC felügyeleti tanácsának vezetője, Natan Sharanski első kézből tapasztalta meg, hogyan válik a mély hallgatás tárgyává a holokauszt. A Szovjetunióban felnőtt Sharanszkinek semmit sem tanítottak a Babi Jar-i eseményekről az iskolában.

“A bemutatott koncepció érdekes és nagyszerű” – mondta. “Megmutatja, hogy a múzeum és az oktatóközpont nemcsak jó minőségű lesz, de több is lesz mint a többi holokauszt-központ. Így képes lesz betölteni egy űrt a holokauszt-tanulmányok terén.”

Az emlékmű tervezői 15 tematikus helyszínt képzelnek el ide, amik a mészárlásról, és annak történelemből való kiradírozásáról fognak szólni. A helyszíneket a terület korábbi tereprajzát megidéző ösvények fogják összekötni.

“Amikor meglátogatod Babyn Yar-t, a legerősebb helyszínek azok lesznek, ahonnan látni az árkokatt, amik hasonlóak azokhoz, ahol a kivégzések zajlottak – azok mostanra szovjet kori ipari hulladékokkal vannak tele” – mondta Khrzhanovszki.

Nem mindenki támogatja a központ terveit.  Jonny Daniels, A Mélyből nevű lengyel holokauszt emléktársaság alapítója és igazgatója túlzásnak érzi a terveket.

A múltban Daniels többször is kritizálta a holokauszt mészárlási helyszíneinek “túlfejlesztését,” köztük a sobibori emlékhelyét is.

“Habár egyértelműen fontos, hogy emlékhelyeket hozzunk létre, aggódok amiatt, hogy a helyeket beárnyékolják az emlékművek, a vallási épületek stb. Számomra a csendes Babi Jar a legmegrendítőbb”

nyilatkozta Daniels.

A Babi Jar Holokauszt Központ több éve kutatja a mészárlást. Eddig 20 ezer, korábban nem ismert áldozat nevét sikerült kideríteniük, valamint sikerült az 1941-es mészárlás pontos, 500 láb átmérőjű helyszínét, és a tömegsírt is megtalálniuk.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Lehet-e jobboldali igazgatója a Jad Vasemnek?

Történészek és politikusok vitáznak a holokauszt-múzeumról, melynek leendő elnöke ellentmondásos személy. Pelle János írása.