Garázsban kellett aludnia Biden beiktatására kirendelt katonáknak

Egy katona beszámolója szerint a Capitolium védelmére kirendelt 5000 gárdistát az ünnepség után elküldték a Kongresszus területéről, így egy mélygarázsba kényszerültek tölteni az éjszakát. 

A Capitolium védelmére kirendelt katonákat a beiktatási ünnepséget követően kirúgták a szövetségi kormányzat területéről. A Nemzeti Gárda tizennégyezer tagját elvileg a Trump-párti erőszakos tüntetők elrettentésére rendelték ki, majd Joe Biden beiktatását követően kitessékelték őket a kongresszusi épületekből, ahol egy hétig a cafeteriában voltak elszállásolva – írja a Daily Wire.

Csütörtökön a Politico számolt be róla, hogy a katonák elégedetlenségüket fejezték ki az új demokrata adminisztrációval szemben és úgy érzik csak színjátéknak kellettek.

„Tegnap több tucat szenátor és képviselő sétált el a soraink között, fotózkodtak velünk, megrázták a kezünket, megköszönték a szolgálatunkat… 24 órával később mikor már nem volt ránk szükségük betereltek minket egy mélygarázsba. Becsapva érezzük magunkat” – nyilatkozta egy gárdista a Politiconak.

A Nemzeti Gárda tagjait csütörtökön a beiktatás napját követően felszólították, hogy hagyják el a Capitoliumot és közeli szállodákban szálljanak meg. Azonban ennek logisztikája nem volt megszervezve így ötezer katonát parkolókban „szállásoltak” el.

Benny Johnson on Twitter: „MILITARY SOURCE IN DC:”For the last week my battalion has been sleeping on the floor in the Senate cafeteria. Today the Senate kicked us out & moved us to a cold parking garage.5000 soldiers.1 power outlet.One bathroom.This is how Joe Biden’s America treats solders.”PHOTOS pic.twitter.com/622sQmciq4 / Twitter”

MILITARY SOURCE IN DC:”For the last week my battalion has been sleeping on the floor in the Senate cafeteria. Today the Senate kicked us out & moved us to a cold parking garage.5000 soldiers.1 power outlet.One bathroom.This is how Joe Biden’s America treats solders.”PHOTOS pic.twitter.com/622sQmciq4

Nancy Pelosi a Képviselőház demokrata vezetője személyesen találkozott a hadsereg vezetőivel, hogy követelje a Nemzeti Gárda kirendelését. Pelosi irodája az elszállásolást azonban elmulasztotta megszervezni.

Amerikában a katonaság nagy köztiszteletben áll, szinte minden felmérés szerint az amerikaiknak sokkal nagyobb a bizalma feléjük, mint a törvényhozás vagy a rendőrség felé.

Több republikánus törvényhozó felháborodását fejezte ki a történtek miatt és felajánlották az irodáikat a katonák számára. „Hálásnak kellene lennünk a Nemzeti Gárdának, hogy megvédtek minket a Capitoliumban. Nem tudom ki rendelte el, hogy garázsban aludjanak, és nem értem miért tették. Vissza kell ezt fordítani” – írta Marco Rubio floridai szenátor.

Marco Rubio on Twitter: „We should be grateful to the members of the National Guard who are here securing the Capitol. I don’t know who ordered them to go sleep in a garage and can’t understand why they would do that. It needs to be reversed. / Twitter”

We should be grateful to the members of the National Guard who are here securing the Capitol. I don’t know who ordered them to go sleep in a garage and can’t understand why they would do that. It needs to be reversed.

Chuck Schumer a Szenátus többségi vezetője megígérte, hogy ha ez valóban így történt akkor utána jár a dolognak. Tammy Duckworth demokrata szenátor azt írta a Twitteren, hogy azonnal felszólították a Capitolium rendőrségét, hogy engedjék vissza a gárdistákat.