Február közepére tennék a republikánusok Trump impeachment tárgyalását

Mitch McConnell a Szenátus republikánus kisebbségének vezetője szerint azért van szükség a halasztásra, hogy mindkét félnek legyen ideje előkészíteni jogi stratégiáját.

McConnel kijelentette, hogy a republikánusok a Szenátusban “egyetértenek abban, hogy a szenátus intézménye, az elnöki hivatal, és a volt elnök Donald Trump mind megérdemlik azt, hogy a folyamat annak teljességében és kiegyensúlyozottságában valósuljon meg. Tiszteletben kell tartani az elnök jogait, és a komoly jogi, ténybeli és alkotmányos kérdéseket.”
Javaslata szerint az impeachment-et január 28-án mutatnák be hivatalosan a szenátusnak. Trump február 4-ig reagálhatna erre, és ezután még egy hete lenne arra, hogy benyújtson tárgyalás előtti beadványokat. A háznak ezeket a beadványokat február 4-ig kellene beadnia, Trump beadványára pedig február 13-ig reagálhatnának.

“A ház intézkedése korábban nem látott sebességgel zajlik, ezért a javasolt menetrendünk szerényen és józanul adna extra időt mindkét oldalnak, hogy összerakja az érvelését, mielőtt a Szenátus azt meghallgatná” – mondta McConnell

“Az erőteljes politikai indulatok ezen időszakában a szenátusi republikánusok úgy hiszik, hogy elképesztően fontos az, hogy ne engedjük, hogy ez egy tökéletlen folyamat rövidre zárja a tárgyalást, ezzel gátolva a Trump elleni tisztességes eljárás megvalósulását, ami kárt okozna a szenátusnak és az elnökségnek.”

Elmondta: a javaslatot csütörtökön küldték el Chuck Schumer demokrata többségi vezetőnek. Schumer hivatala a Politico-nak elmondta, hogy átnézik és megbeszélik McConnell javaslatát.

Trump ellen lázadásra uszítás vádjával indult meg az impeachment januárban. Ő lett az első elnök, aki ellen két ilyen eljárást is indítottak. Minden demokrata képviselő az impeachment mellett szavazott, de 10 republikánus is támogatta azt, köztük Liz Cheney, a Ház Republikánus Konferenciájának elnöke.

“Az USA elnöke egy csőcseléket gyűjtött, megszervezte őket, és lángot gyújtott a támadáshoz. Minden, ami ezután történt, neki köszönhető. Az elnök nélkül semmi nem történt volna. Az elnök azonnal, erővel is felléphetett volna, hogy megakadályozza az erőszakot. Nem tett így. Soha nem árulta még el így amerikai elnök a hivatalát és az alkotmányt” – mondta Cheney.

Több republikánus is követeli Liz Cheney elmozdítását, hiszen, mint a párt egyik vezető alakja a saját meggyőződése és nem a párt akarata szerint szavazott.

Eddig egy elnököt sem ítéltek el impeachment-eljárás során a Szenátusban – ehhez kétharmados többség szükséges vagyis 66 szenátor.

A The Washington Post szerint 42 szenátor – demokraták, vagy hozzájuk húzó függetlenek – tervezi azt, hogy Trump elítélésére szavaznak. 19 szenátor pedig – köztük 14 republikánus – még nem döntötte el, hogy melyik oldalra áll. 26 republikánus döntene az elítélés ellen, 13 szenátor pedig – tíz republikánus és három demokrata – még nem nyilatkozott az ügyben.

„Az AP szerint ha Trumpot elítélik a szenátusban, újabb szavazásra lenne szükség arról, hogy eltiltsák-e a szövetségi közszolgálattól. A múltban, amikor elítélt szövetségi bírókról történtek hasonló szavazások, azokban a szimpla többség is elég volt, nem kellett a kétharmad.

Donald Trump elhagyta a Fehér Házat, de megígérte, hogy visszatér

A távozó elnök megígérte: nem tűnik el, követni fogja az eseményeket, mindig harcolni fog az amerikai népért, és „valamilyen formában visszatér”.