Új párt alapításán gondolkodik Donald Trump

A The Wall Street Journal szerint az az elnök célja, hogy távozása után is megtartsa befolyását a Fehér Házban — írja a The Jerusalem Post.

A források szerint a pártnak “Patriot Party / Hazafias Párt” lehet a neve.

A lap rámutat, hogy az úgynevezett “harmadik pártok” (tehát a republikánus és a demokrata pártokon kívüli szervezetek) a történelem során többet ártottak, mint használtak, mivel szavazókat vesznek el a nagy pártoktól, viszont nem tudnak eleget összegyűjteni ahhoz, hogy komolyabb választási sikereket érjenek el.

Trump új pártja így a republikánusokat gyengítheti, és a párt vezetőségének is óriási kihívást nyújthat.

Mitch McConnell, az amerikai szenátus többségi vezetője, korábban Trump egyik legnagyobb támogatója a szenátusban, kedden azzal vádolta meg az elnököt, hogy ő provokálta ki a január 6-i lázongásokat. Szenátusban tartott beszédében azt mondta:

“A csőcseléket hazugságokkal etették. Az elnök provokálta őket.”

Trump, aki ellen az impeachment-eljárásban “lázadásra való uszítás” a vád, múlt héten elhatárolta magát bármilyen felelősségtől, ami a Capitolium támogatói által végrehajtott ostromához kötheti.

Chuck Schumer a Szenátus demokrata többségének vezetője, akinek személyében először tölti be zsidó származású politikus ezt a pozíciót, elmondta, hogy Trump “veszélyt jelent az alkotmányos rendre, ha betölt a hivatalt, ha nem.” Azt ígérte, hogy ha Trumpot sikeresen elítélik az impeachment eljárásban, a Szenátusban arról is szavazhatnak, hogy örökre eltiltsák az elnökválasztáson való részvételtől.

A Reuters január 9-i felmérése szerint az amerikaiak 57 százaléka – többségükben demokraták – azt akarta, hogy Trumptól azonnal vegyék el a hatalmat a capitoliumi lázongások után. A republikánusok nagyobb arányban támogatták azt, hogy január 20-ig tölthesse be pozícióját.

Trump elnöksége alatt hatalmas támogatói kört épített fel, akik közül többen nem voltak erősen érintettek a politikában az elnökválasztási kampánya előtt – tette hozzá a WSJ.

Egyelőre nem világos, hogy Trump valóban meglépi-e az új párt alapítását.

Fontos zsidó elítélteknek is kegyelmet adott Trump       

Elnöki kegyelemben részesült például Aviem Sella, a Jonathan Pollard kém-ügy másik vádlottja is.