Távozott Amerikából az izraeli és Izraelből az amerikai nagykövet

Az amerikai kormányváltást követően a két ország nagykövetei is búcsút mondanak pozíciójuknak. Ron Dermert Gilad Erdan váltja, David Friedman, a Trump kormány Izraelbe delegált emblematikus nagykövete utódjának kilétét egyenlőre nem ismerjük – számol be az ujkelet.live.

Izrael amerikai leköszönő nagykövete, Ron Dermer szerdán szerencsét kívánt utódjának, Gilad Erdannak.

„Sok szerencsét, Gilad! Bízom benne, hogy új washingtoni nagykövetünk tovább erősíti az Amerika és Izrael közötti szövetséget, és ehhez a legjobb sikert kívánom” – tette a leköszönő nagykövet.

Dermer egy másik bejegyzés kapcsán hozzátette, hogy nagy megtiszteltetés volt hazáját 7 éven át képviselni Washingtonban valamint hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolat soha nem volt erősebb, és bízik abban, hogy mindez tovább fog folytatódni.

„Szeretnék köszönetet mondani Netanjahu miniszterelnöknek az irántam való bizalmáért, washingtoni és jeruzsálemi kollégáimnak a profizmusért, a nagykövetségi irodám munkatársainak az odaadásért és feleségemnek, Rhodának mindenért. Isten áldja meg Amerikát. Isten áldja meg Izraelt. És Isten áldja meg a nagy szövetségünket” – tette hozzá végezetül Ron Dermer.

Amb. Ron Dermer on Twitter: „Good luck, Gilad! I am confident that our new Ambassador to Washington, @giladerdan1, will further strengthen the great alliance between America and Israel, and I wish him the best of success. pic.twitter.com/2jPlu0FDF7 / Twitter”

Good luck, Gilad! I am confident that our new Ambassador to Washington, @giladerdan1, will further strengthen the great alliance between America and Israel, and I wish him the best of success. pic.twitter.com/2jPlu0FDF7

Joe Biden amerikai elnök beiktatása után Washington jeruzsálemi nagykövete, David Friedman mandátuma lejárt.

Az utolsó nap és a nagykövetként Jeruzsálemben eltöltött évek emlékére ellátogatott a Siratófalhoz.

„Diplomáciai küldetésemet úgy fejezem be, ahogyan elkezdtem: a Siratófalnál imádkoztam a családomért, az Egyesült Államokért, Izraelért és megszakíthatatlan kötelékükért.”

Ambassador Tom Nides on Twitter: „I’m ending my diplomatic mission the way I started: at the Western Wall praying for my family & for the United States, Israel and their unbreakable bond. pic.twitter.com/428ONk1y6a / Twitter”

I’m ending my diplomatic mission the way I started: at the Western Wall praying for my family & for the United States, Israel and their unbreakable bond. pic.twitter.com/428ONk1y6a

David Friedman egy Twitter bejegyzésben korábban már elbúcsúzott:

„Mindössze 6 nap múlva hozzáadom a nyugdíjas szót a nagyköveti címemhez. Miközben visszavonulok a poszttól, nem vonulok vissza az USA és Izrael közötti kapcsolat a civil életben való előmozdításának felelősségétől és örömétől. Isten áldjon meg mindannyiunkat!”

A személyes jellegű búcsúzáson kívül David Friedman hivatalos közleményben üdvözölte az Egyesült Államok új elnökét, Joe Bident.

„Szeretnék gratulálni Biden megválasztott elnöknek és adminisztrációjának. Alázatosan felajánlok minden segítséget az átmeneti időszak idejére. Tudom, hogy Amerika megszakíthatatlan köteléke Izraellel fennmarad – ez nemzetünk alapvető értéke.

Hálás vagyok a izraelieknek is, az amerikai nép iránti szolidaritási üzenetekért és a demokratikus intézményeink erejébe vetett bizalomért. Isten áldja meg az Amerikai Egyesült Államokat, Izrael Államot és örök köteléküket.”

Blinken: Biden elnöksége egyeztetni fog Izraellel az Iránnal kapcsolatos kérdésekről

Visszatérne az iráni atomegyezményhez, de csak feltételekkel.