Blinken: Biden elnöksége egyeztetni fog Izraellel az Iránnal kapcsolatos kérdésekről

Anthony Blinken, a Biden kormány hamarosan hivatalba lépő külügyminisztere elmondta, hogy az Egyesült Államok vissza akar térni az iráni nukleáris egyezményhez, viszont Iránnal kapcsolatos politikáját egyeztetni fogja Izraellel — írja a Jewish Telegraphic Agency.

“Kiemelten fontos, hogy a kilövéskor, és nem csak a landoláskor egyeztetünk a szövetségeseinkkel és partnereinkkel a régióban, köztük Izraellel és az Öböl menti országokkal” – mondta Blinken kedden, a szenátusi beiktatási meghallgatásán.

Blinken így közvetve elismerte, hogy hibás volt Barack Obama elnök Irán-politikája, aki alatt az új külügyminiszter helyettes biztonsági tanácsadóként szolgált – ennek a politikának része volt az, hogy titokban tartsák a 2015-ös megállapodás előzetes tárgyalásainak eredményét Iránnal Izrael és a szunnita arab országok elől.

Blinkenhez kemény kérdéseket intézett Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátor, aki a Külkapcsolati Bizottság elnöke lesz. Ő azon kevés demokraták között van, akik nem helyeselték a 2015-ös megállapodást. Neki mondta el Blinken, hogy Biden visszatérne az alkuhoz.

Kína, Oroszország és az EU nem hagyták el a megállapodást, ellenben 2018-ban a Trump kormány kilépett abból, mondván, hogy túl enyhe feltételeket szab az Iszlám Köztársaság felé. Az egyezmény megígérte a szankciók enyhítését Irán nukleáris tevékenységének visszafogásáért cserébe.

Blinken elmondta, hogy Biden szerint a megállapodást ki kell egészíteni és a többi, Iránnal kapcsolatos problémát is érinteni kell benne, többek között a ballisztikus rakétaprogramot, és a régióban folyó terrorizmus támogatását.

Szerinte az az első lépés, hogy visszatérjenek a megállapodáshoz, hiszen Irán arra használta fel Trump kilépését, hogy ürügyet találjon a feltételek megszegésére és jelenleg minden eddiginél közelebb áll ahhoz, hogy nukleáris fegyverrel rendelkezzen.

Az iráni egyezmény “a megkötések ellenére is sikerrel akadályozta meg az országot, hogy nukleáris hasadóanyagot dúsítson” – mondta. “Jelenleg magasabb szinten dúsítanak uránt és centrifugákat is használnak úgy, ahogy azt tiltaná az egyezmény.”

Blinken szerint nehéz lesz visszatérni az egyezményhez, mivel Irán több abban foglalt, saját maga által felállított szabályt is megszegett.

“Hosszú út áll előttünk” – mondta.

Bevezető beszédében a zsidó felmenőkkel is rendelkező Blinken, megemlékezett holokauszt-túlélő nevelőapjáról is. Ezen felül megerősítette, hogy Biden meg fogja tartani a kampány során tett Izrael-barát ígéreteit. Közéjük tartozik az amerikai követség Jeruzsálemben tartása, a BDS mozgalommal való szembenállás és a Trump-elnökség által elért normalizációs egyezmények támogatása.

Biden külügyminisztere a kétállami megoldás híve

Anthony Blinken leszögezte: a nagykövetség marad Jeruzsálemben, és továbbra is elismerik azt Izrael fővárosaként, valamint visszalépnek az iráni atomalkuba, ha Irán ismét teljesíti annak feltételeit.