Chuck Schumer lett az első zsidó többségi pártvezető a Szenátusban

Az Egyesült Államok 46. elnöke, Joe Biden letette esküjét, és a demokrata többségű Szenátus is alakul: három új szenátort is beiktattak szerdán, a hírszerzés élére Biden Avril Hainest nevezte ki. Haines korábban a CIA igazgatóhelyettese volt, most pedig Biden biztonsági stábjának alapembere lesz. Jen Psaki, Biden szóvivője elmondta: az elnök azt szeretné, ha csütörtökre, vagy péntekre már minden nemzetbiztonság szempontjából fontos pozícióban az ő jelöltjei ülnének – számol be a Times of Israel.

A Szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer egységes fellépésre szólította fel a szenátorokat, és hasonló kérése volt a néphez Joe Bidennek is, aki beiktatási beszédében az „ország lelkének helyreállítását” szorgalmazta.

Kalama Harris alelnököt pedig vastaps fogadta, amint saját hivatali eskütétele után megérkezett a szenátorok beiktatására.

„Ma Amerika tiszta lappal indul. Átlapoztuk az elmúlt négy évet, most pedig újraegyesítjük az országot, legyőzzük a koronavírus-járványt, és megsürgetjük az emberek gazdasági megkönnyebbülését. Ezért szavaztak meg minket” – mondta Jon Ossoff újdonsült demokrata szenátor. A járvány már több mint 406 ezer amerikai életét követelte,

Biden pedig egy 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot javasolt a vakcinák szétosztásának megsürgetésére, és a gazdaság helyreállítására.

Ossoff, egy zsidó oknyomozó újságíró és Warnock, az atlantai lelkipásztor a szenátus két új demokrata tagja, akiket Georgiában szavaztak meg, január 5-én.

Győzelmükkel a demokraták irányítják a Szenátust, és a Képviselőházban is ők vannak többségben. Chuck Schumer lett az első zsidó többségi pártvezető a Szenátusban.

Mitch McConnell, a kisebbségbe került republikánusok szenátusi vezetője azonban nem adta át könnyen az irányítást. McConnell azt szeretné, ha a Szenátusban csak úgy fogadhatnának el törvényeket, ha azokat 60 szenátor szavazza meg, tehát néhány republikánus is hozzájárul. A McConnell-Schumer tárgyalás a Szenátus vezetéséről tehát egyelőre még nincs lejátszva. A demokraták progresszív és liberális szárnya is az egyszerű többség döntésével irányítaná a szenátust, de nem mindenki ért egyet velük a párton belül.

A Republikánus Pártot is belső feszültségek is bomlasztják, hiszen a párt kettéhasadt Trump híveire, és azokra, akik függetlenítették magukat Trumptól.

A szenátus demokrata frakcióvezetője szerint a republikánusok félnek Trumptól

Több republikánus szenátor sürgeti, hogy tegyék lehetővé Bidennek a hozzáférést az elnöknek összeállított napi hírszerzési jelentésekhez.