Száz éve született Szenes Hanna szerelme

Pataki Ferenc fejszámolóművész 1921. január 20-án született Dombóváron. 1939-ben érettségizett a Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban. Két és fél évig munkaszolgálatos volt a második világháború idején, majd három évet töltött orosz hadifogságban.

Különleges fejszámoló képessége már 3-4 éves korában megmutatkozott. Ötéves korától mint csodagyerek Budapesten a Lakner Gyermekszínházban szerepelt vasárnap délelőttönként. 1952-ben letette az artistavizsgát, és különböző kultúrházakban, iskolákban lépett fel. Igen rövid idő alatt megtanulta (5-5 nap) a német, angol, orosz, svéd nyelvet alapfokon. Meghívásra fellépett a Szovjetunióban, Svédországban, Angliában, az NSZK-ban, dolgozott varietékben és a televízióban is — írja róla a Wikipédia.

Pataki Ferenc emlékeiről mesélt 2004. április 1-jén.

A díszpolgári címmel kitüntetett Pataki Ferenc szülővárosáhozkapcsolódó emlékeiről mesélt 2004. április 1-jén.Dombóváron született 1921-ben. 1939-ben éretts…

Bár eredeti foglalkozása kalapos, az ötvenes években az egész ország fejszámoló művészként ismerte és szerette meg. Fejben többjegyű számok összeszorzását végezte közönség előtt, olyan előadóművészként volt közismert, aki a tudást humorral ötvözve adta elő. Közönségét elkápráztatta gyorsaságával. A mutatvány úgy történt, hogy a közönség mondott két- és három- vagy többjegyű számokat, amelyeket az „előadóművész” azonnal fejben kezdett összeszorozni, és diktálta a végeredmény számjegyeit egyenként, hátulról kezdve. A nyolc-tízjegyű számok összeszorzása, osztása sem okozott gondot neki, és eljutott addig, hogy tizenkét-tizennégy jegyű számokból vont köbgyököt viszonylag igen rövid idő alatt.

A harmincas években Dombóváron szerettek egymásba az 1944-ben mártírhalált halt Szenes Hannával. Legendás szerelmüknek 2019-ben állítottak emléket a dunántúli városban.

A világhírű zseni minden évben ott volt Dombóváron a holokauszt megemlékezéseken. 2017 augusztusában, 96 évesen hunyt el.

Megörökítették Szenes Hanna és Pataki Ferenc legendás szerelmének emlékét

Nemcsak domborművet avattak, hanem a Szenes Hanna teret is, amely közvetlenül kapcsolódik a Pataki Ferenc utcához