Biden beiktatás: A Jobbik közös értékekben, Gorbacsov orosz-amerikai enyhülésben reménykedik

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke reménykedik abban, hogy Joe Biden most kezdődő elnökségének köszönhetően újra lehet indítani az orosz-amerikai kapcsolatokat. Erről szerdán, Biden beiktatásának napján beszélt a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában.

„A kapcsolatok jelenlegi állapota nagyon aggasztó, de sajnos ez a valóság, ezért kell valamit tenni a normálissá tételük érdekében. Párbeszédes viszonyban kell lennünk egymással, hogy szándékaink és tetteink egyértelműek legyenek”

— mondta a 89 éves Gorbacsov, aki alig több mint másfél évig volt a Szovjetunió elnöke annak 1991-es megszűnéséig, előtte 1985-től pedig a Szovjet Kommunista Párt főtitkára volt. Ehhez saját tapasztalatából hozott példát:

„Miután újra lett párbeszéd közöttünk, ismét a legmagasabb szinten tudtunk találkozni hatévi szünet után. Valahol el kell kezdeni. Nem zárkózhatunk el egymástól.”

— tette hozzá.

Megismételte azt a felhívását, hogy a két nagyhatalom hosszabbítsa meg a február 5-én lejáró nukleáris leszerelési megállapodását, az Új Startot.

Az Új Start az 1991-ben Gorbacsov és George H. W. Bush amerikai elnök által aláírt Start I. utódja, 2011-ben lépett hatályba, és bőven az alá korlátozza a két ország nukleáris arzenálját, mint amely a hidegháború idején volt. A két ország benne vállalta, hogy nem telepítenek 700-nál több nukleáris töltetet célba juttatni képes rakétát és bombázót, 1550-nél több robbanótöltetet és nem állítanak hadrendbe 800-nál több indítóállást. Az Új Start közelgő február 5-i lejárata már egy jó ideje feszültség forrása a felek között, nem tudnak megállapodni a hosszabbítás feltételeiben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette: Oroszország udvariasabb hangnemre számít az Egyesült Államok részéről, de nem táplál illúziókat a washingtoni vezetőváltással kapcsolatban. Joe Biden elnök kormánya megállapodásokra fog törekedni Oroszországgal és Kínával azokon a területeken, ahol ez érdekében áll majd, és ahol nem tudja megkerülni a párbeszédet – tette hozzá.

Ma 30 éve verték bele a szöget az ukránok a Szovjetunió koporsójába

Az ukrán parlament 1990. július 17-én fogadta el a szuverenitásról szóló nyilatkozatot, a teljes függetlenséget azonban ekkor még nem deklarálták a törvényhozók.

A Jobbik a közösen vallott értékeket hangsúlyozza

A világnézeti különbségeknél is fontosabb közös értékeket hangsúlyozza a Jobbik szerdai, Joe Biden elnöki beiktatását üdvözlő közleménye.

Bízunk benne, hogy az új elnök új lendületet tud adni az Egyesült Államoknak, felülemelkedve az elmúlt hónapok és évek csatározásain. Úgy gondoljuk, hogy minden világnézeti különbségen túl összeköt bennünket a demokratikus intézmények, a jogállamiság és a fair politika tisztelete – idézik Gyöngyösi Mártont, a párt európai parlamenti képviselőjét.

Reményüknek adnak hangot, hogy az elkövetkezendő időszak ezekről az értékekről szól majd, és nem a múlt sérelmeinek felhánytorgatásáról, a bosszú politikájáról.

Úgy gondoljuk, hogy ebben a nehéz időszakban Amerikának és a világnak is stabilitásra van szüksége. Meggyőződésünk, hogy ennek a stabilitásnak kulcsfontosságú eleme az Európa és Amerika közötti kapcsolatok helyreállítása, amelyhez lehetőségei szerint a mi pártunk is hozzá kíván járulni – írja a Jobbik.

A közlemény kifejezi azt a reményt, hogy Joe Biden elnöksége

az Egyesült Államok és a világ számára is egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb időszakot hoz majd, nem utolsósorban pedig a demokrácia és a jog megerősödését a populizmussal és a politikai gátlástalansággal szemben, „különösen azért, mert erre hazánknak, Magyarországnak is igen nagy szüksége volna”.

A Jobbik szerint Szulejmáni megölése „rossz példával jár elöl”

A radikális jobboldali párt szerint ártana a magyar és az uniós érdekeknek Orbán Viktor Iránnal kapcsolatos javaslata.