Tartozás miatt függesztették fel Irán szavazati jogát az ENSZ-ben

Az Iszlám Köztársaság jó ideje nem fizeti már a tagdíjat, mostanra 16,2 millió dollárral tartozik a nemzetközi szervezetnek, ezért felfüggesztették szavazati jogát. Irán az amerikai szankciókat okolja fizetésképtelenségéért – írja a The Jerusalem Post.

Irán mellett még hat másik országnak függesztette fel szavazati jogát az ENSZ, mondta el Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn

Guterres levélben tájékoztatta Volkan Bozkirt, a Közgyűlés török elnökét arról, hogy az ENSZ alapító okirata szerint meg kell szüntetni azon országok szavazati jogát, amelyek több, mint két éve nem fizetik díjkötelezettségüket a szervezetnek.

Irán tartozása minden ország közül a legmagasabb.

Saeed Khatibzadeh, az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint az Egyesült Államok szankciói miatt két dél-koreai bank befagyasztotta Irán, az ENSZ-fizetéseket normálisan eszközlő számláját.

A szóvivő elmondása szerint az Iszlám Köztársaság összesen 7 milliárd dollárral rendelkezik ezekben a bankokban.

Khatibzadeh azt követelte, hogy az ENSZ garantálja a kifizetések, amerikai bankok használata nélküli biztonságos átutalását.

„Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok korábban is beavatkozott Irán nemzetközi pénzeszközeibe, az Iráni Iszlám Köztársaság ragaszkodik ahhoz, hogy az ENSZ ne használjon amerikai közvetítő bankot országunk tagdíjának kifizetésére”

– idézte az iráni nemzeti hírügynökség Khatibzadeh közleményét.

Az ENSZ Közgyűlésben való szavazati jogokat elveszítő többi ország Niger, Líbia, a Közép-afrikai Köztársaság, Kongói Köztársaság, Dél-Szudán és Zimbabwe.

További három ország – Comore-szigetek, Sao Tome és Principe, Principe és Szomália – továbbra is szavazhat, mivel ugyan nem fizették meg illetékeiket, hitelt érdemlően bizonyították, hogy fizetésképtelenek.

Mi fog történni, ha egyszer meghal Ali Hámenei ajatollah?

Egy elemző szerint Iránban a véres belső háborútól kezdve a status quo kialakításáig sok minden megtörténhet, egyedül a demokráciára nincs sok remény.