Meghosszabíthatják a zárlatot Izraelben

Netanjahu szerint Izraelnek szüksége lehet a lezárások meghosszabbítására és arra kéri a haredi társadalmat, hogy fogadja el ezt – írja a Times of Israel.                                       

A miniszterelnök szeretné, hogy a lezárásokat 10-14 nappal hosszabbítsák meg. A hivatalos adatok szerint a haredi közösségben regisztrálták az összes eset 30%-át.

A Beit Shemesh-i oltóközpontban tett látogatása során Benjamin Netanjahu elmondta:

“Szükségünk van még egy rövid időszakra, amikor érvényben tartjuk a lezárásokat.” A 13-as hírcsatorna szerint ez a legalább 10 napot jelenthet.

A miniszterek kedden döntenek arról, hogy meghosszabbítsák-e a január 21-én lejáró lezárásokat, melyet Yuli Edelstein egészségügyi miniszter is támogat, szerinte ez az egyetlen lehetséges lépés a járvány megfékezésére.

Netanjahu méltatta az ország koronavírus elleni küzdelmét, és a koronavírus új mutációira fogta a magas fertőzési rátát. Kiemelte, hogy számos európai országgal szemben itt nem lesz szükség arra, hogy áprilisig hosszabbítsák meg a lezárásokat.

Arról is beszélt, hogy több világhatalom vezetésével is tárgyalt arról, hogy közösen fejlesszenek vakcinákat jövőbeli vírusokra.

Edelstein és Miri Regev közlekedési miniszter ezentúl komolyabban fogja tesztelni a külföldről érkező látogatókat, és komolyabban szabályozni a repülőjáratokat.

A hatóságok még mindig aggódnak a vírus terjedése miatt az ultraortodoxok lakta településeken, valamint korlátozásokat megszegők esetén.

Roni Numa, aki a kormány részéről az ultraortodox közösség víruskezelését felügyeli, azt mondta, hogy szükséges a haredi iskolák bezárása. Szerinte ezt nehéz lesz megvalósítani a következő 10 nap során. Hozzátette, hogy a legtöbb ultraortodox iskolát már sikerült bezárni, és csak 15 százalékuk van nyitva most is.

Beszélt arról is, hogy a közösségen belüli magas fertőzöttségi ráta most csökkenni látszik. A körükben végzett tesztek 20 százaléka hoz pozitív eredményt, míg a teljes lakosság átlaga 5 százalék.

Netanjahu hétfőn megkérte Chaim Kanievsky rabbit, az ultraortodox közösség rangos vezetőjét, hogy tartassa zárva az iskolákat, ha meghosszabbítják a lezárásokat. A miniszterelnök ismertette vele a járvány súlyosságát mutató adatokat, és azt is elmondta  neki, hogy a szabályok sorozatos megszegése hozzájárul ahhoz, hogy a nép elveszítse a hitét a lezárásokban, és ezáltal fokozott veszélynek legyen kitéve.

A miniszterelnök ezt az üzenetet a rabbi unokaöccsén keresztül juttatta el hozzá. Arról nincs pontos információ, hogy a miniszterelnök személyesen is beszélt-e Kanievsky rabbival.

A The Haaretz riportja szerint Kanievsky több iskola számára is engedélyezte az újranyitást, de ezt a vallási vezetőhöz közeli források ezt nem erősítették meg. Korábban Netanjahu kérésére rendelte el a bezárásukat.

Benny Ganz védelmi miniszter közben elmondta, hogy “nincs értelme” meghosszabbítani a lezárásokat, ha azokat folyamatosan megszegik az ultraortodoxok. Korábban a hatóságok nem érvényesítették ezeket a szabályokat a haredi közösségeikben olyan szigorúan, mint a társadalom más részében. Netanjahut többször is kritizálták azért, amiért hagyta ezt.

A szabályokat érvényesítő rendőröket többször is megtámadták.

A nem végleges adatok szerint a pozitív tesztek aránya három hónapja először lépte át a 10 százalékot. 7.098 új fertőzöttet találtak, amivel a teljes szám  81.532-re nőtt. 11-en haltak meg, ezzel az összes halott száma 4.040 lett.

A hírek szerint a miniszterek között nincs egyetértés arról, hogy érdemes-e meghosszabbítani a lezárásokat, és zárva tartani a nem alapvető szükségleteket kielégítő üzleteket, valamint az oktatási rendszert. Az egészségügyi tisztségviselők szerint viszont legalább egy hét lezárásra még szükség van, hogy urai tudjanak lenni a járványhelyzetnek.

Az egészségügyi szakemberek azt remélték, hogy csökkenni fog a fertőzöttek és a súlyos esetek száma, de egyelőre nincs erre mutató trend, melyért az új mutációkat, főleg a brit verziót hibáztatják.

Vasárnap este a kabinet további korlátozásokat jelentett be a külföldi beutazásokkal kapcsolatban. Ezentúl az Egyesült Arab Emírségekből, és a Brazíliából érkezőknek is karanténba kell vonulniuk a kormány által üzemeltetett hotelekben. Ez vonatkozik a Dél-Afrikából és Zambiából érkezőkre is.

A más országokból érkezők akár otthon is karanténba vonulhatnak azzal a feltétellel, hogy érkezéskor, és kilenc nappal ezután is letesztelik őket. A miniszterek további utazási korlátozásokról is gondolkodnak: lehet, hogy megtiltják a nem sürgős ügyek miatt való kiutazást az országból.

Nincs megegyezés az ultraortodox rabbik között az iskolák bezárásáról

Péntektől teljes zárlat Izraelben. A legfontosabb haredi rabbik a szabályok betartására buzdítanak.