Biden nem fogja feloldani az európai utazási korlátozásokat

Donald Trump rendeletben oldotta volna fel az Európa nagy részére és Brazíliára kiterjedő utazási korlátozásokat, de hiába: a megválasztott elnök, Joe Biden már nem járul hozzá ehhez. Trump ugyan az operatív törzstől és a közegészségügyi szakértőktől is megerősítést kapott, Jen Psaki, Biden szóvivője viszont a demokraták egészségügyi szakértőire hivatkozva megtagadta a korlátozások feloldását – írja a The Jerusalem Post. A Kínából és Iránból beutazókra vonatkozó korlátozásokat viszont még Trump sem oldotta volna fel.

„A járvány súlyosbodása, és az egyre fertőzőbb törzsek terjedése miatt nem jött el a nemzetközi utazásra szóló korlátozások feloldásának ideje” – írta Psaki közösségi oldalán.

Az érvényben lévő szabályok szerint azok a nem-amerikai állampolgárok, akik a beutazást megelőző két hétben Brazíliában, az Egyesült Királyságban, Írországban, vagy a schengeni övezetben jártak, nem léphetnek be az Egyesült Államokba. A szabályok tavasz óta vannak érvényben.

Psaki azt is elmondta: a nemzetközi utazásra vonatkozó szabályok további szigorítását tervezik, hogy megfékezzék a járványt. Azt egyelőre nem tudni, további országokra is kiterjesztik-e a beutazási korlátozást. Az Amerikai Járványügyi Központ globális migrációs és karanténosztályának igazgatója, Marty Cetron szerint viszont

a beutazási korlátozások egy kezdeti stratégia részei voltak, és ideje újragondolni azokat.

A légitársaságok abban reménykedtek, hogy megnyílik az út az európai turisták előtt, a korlátozások ugyanis legalább 95 százalékkal visszavetették az Európából az Egyesült Államokba látogatók számát.

A Fehér Házban megoszlanak a vélemények a korlátozásokról: egyesek szerint semmi értelme, hiszen a világ legtöbb országára nem vonatkozik. Mások szerint viszont nem kellene feloldani őket, hiszen a legtöbb európai ország sem fogad vendégeket az Egyesült Államokból.

Biden már az első napon visszavonná Trump számos elnöki rendeletét

Amerika várhatóan visszatér a párizsi klímaegyezménybe és az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), kiterjesztik a vírus elleni küzdelmet.