Izrael türelme elfogyott: többet nem adhatnak elő apartheidező „civilek” az iskolákban

Joáv Galant izraeli oktatási miniszter megtiltotta az országot apartheid államnak nevező szervezeteknek az iskolai előadások tartását – jelentette a helyi média hétfőn az MTI szerint.

„Utasítottam az oktatási minisztérium főigazgatóját, hogy tiltsa be azoknak a szervezeteknek a belépését az izraeli iskolákban tartott előadásokra, amelyek Izraelt »apartheid államnak« nevezik vagy lekicsinyelik az izraeli hadsereg katonáit – különösen a katonai behívás előtt álló tanulók előtt”

– írta Galant a Twitteren vasárnap.

A miniszter utasításával a Becelem nevű szélsőbaloldali emberi jogi szervezet múlt hét kedden megjelentetett jelentésére válaszolt, amely apartheid államként határozta meg Izraelt az arab kisebbséggel szembeni állítólagos megkülönböztetések miatt.

Az apartheid kifejezést a palesztinok már régóta használják elsősorban az 1967-ben elfoglalt területeken folytatott izraeli politika leírására, de az izraeli szervezetek mindeddig általában tabunak tekintették, és nem alkalmazták.

A Becelem elnöke, Hagai Elad előadást tervezett a neves haifai Reáliskola végzős diákjai számára az emberi jogokról tartott előadássorozat keretében, és Galant ezért tiltotta meg a szervezet megjelenését az izraeli iskolákban a Walla nevű hírportál értesülése szerint.

Előzőleg egy jobboldali szervezet elnöke, Sáj Glik hívta fel az oktatási miniszter figyelmét a haifai középiskolában tervezett előadásra, és annak megakadályozását kérte, mert annak tartalma szerinte szélsőségesen baloldali lett volna.

Glik kérését a 2018-ban elfogadott törvénymódosításra alapozta, amely tiltja az izraeli katonák elleni külföldi jogi fellépést támogató csoportok előadásainak vagy iskolai tevékenységeinek folytatását.

„Ez a helyes és szükséges döntés. Nem világos, hogy miért is fontolgatták a diákok előtt egy olyan szélsőséges szervezet bemutatását, mint a Becelem, amely abból él, hogy hazugságokat terjeszt, Izrael legitimitása ellen szól, és ösztönzi ellene a nemzetközi nyomást. Meg kell tiltani ennek a megvetendő szervezetnek a megjelentését az oktatási rendszerben. Ez a józan ész győzelme”

– közölte a „Ha akarják” (Im Tircú) nevű jobboldali mozgalom az ügy kapcsán.

Az iskolai előadásokat tiltó törvénymódosítást 2018-ban, a Megtörni a hallgatást (Sovrim stika) nevű szélsőbaloldali civil szervezet munkája ellen alkották meg. A Megtörni a hallgatást ugyanis iskolai bemutatkozásokat is tartott, ahol bírálta a hadsereg tevékenységét az 1967-ben elfoglalt területeken.

Ezzel a Naftali Bennet oktatási miniszter idején megfogalmazott szabályozással távol akarják tartani az iskoláktól és a diákoktól azokat a szervezeteket, amelyek aláássák az izraeli hadsereg és az állami oktatás céljainak legitimitását. A törvénymódosítás jogot biztosít az oktatási miniszternek, hogy megtiltsa különböző szervezeteknek, hogy előadásokat tartsanak az iskolákban.

A hadseregtől leszerelt katonák tanúságtételeinek ismertetésével foglalkozó Megtörni a hallgatást nevű szervezet, illetve a törvénymódosítás bírálói azonban azt mondták, hogy a valódi cél a kritikus hangok és a szólásszabadság elfojtása, továbbá a civil emberi jogi csoportok lejáratása volt.

A Megtörni a hallgatást rengeteg kritika éri, mivel állítólagos „tanúvallomásaik” névtelenek és ellenőrizhetetlenek.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán.