Felléphet a magyar kormány a big tech cenzúra ellen

Rendkívüli ülést tart a Digitális Szabadság Bizottság, és a héten egyeztet Varga Judit igazságügyi miniszter a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a Facebook, illetve más nagy techcégek szankcionálásának lehetőségéről – jelentette be közösségi oldalán a miniszter a Portfolio szerint.

Varga Judit arról ír, hogy a közösségi médiaszolgáltatók titokban, politikai céllal korlátoznak egyes oldalakat úgy, hogy arról az oldal üzemeltetője nem értesül. Az igazságügyi miniszter szerint a Facebook elfogult a jobboldali, keresztény, konzervatív véleményekkel szemben és erről személyes tapasztalata is van. Hozzáteszi: a gyakorlatra egy Twitter vezérigazgatójáról kiszivárgott felvétel is rávilágít. Az igazságügyi miniszter úgy látja, a tech cégek ezzel a gyakorlattal minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti.

Az igazságügyi miniszter összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését és a héten egyeztet a GVH elnökével is a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségéről.

Valószínűleg azért érezte úgy az igazságügyi miniszter, hogy lépni kell, mert az amerikai elnökválasztások körül valóban jelentősen feltekerték cenzúra-tevékenységüket a nagy közösségi oldalak és Magyarországon jövőre lesz esedékes a következő választás – írja a Portfolio.

Több ezer jobboldali politikai kommentátorokhoz tartozó fiókot függesztett fel a Facebook és a Twitter is, többek közt az Egyesült Államok elnökét, Donald Trumpét is.

A teljes cikk itt olvasható.

Lengyel lázadás a közösségi oldalak cenzúrázása ellen

Az Európai Bizottság új törvénytervezet alapján bármit szabályellenesnek nyilváníthatnak, akár a nemzetállamok támogatását is. Sebes Gábor publicisztikája.