Meghalt Sas József

Elhunyt a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező.

A hagyományos kabaré műfajának egyik utolsó mohikánja 2019 tavaszán kétoldali agyvérzést kapott, és bár még idén is bizakodott, többé nem állhatott színpadra. A Blikk értesülései szerint a humorista szervezete tegnap éjjel feladta a harcot a koronavírus ellen – írja az Index.

Sas József 1939. január 3-án született Békéscsabán Polacsek Józsefként. Négy és fél éves volt, amikor színész édesapját elvitték a nyilasok, ekkor már a budapesti Klauzál utcában laktak, a 35-ös számú házban. A háború alatt és után nagyon szerény körülmények között éltek. Mostoha apja asztalosként kevés pénzt tudott hazaadni, édesanyja ingvarrásból próbálta eltartani a négy fős családot. Hogy valamivel ő is hozzá tudjon járulni a kasszához, megkérte édesanyját, hogy tanítsa meg varrni, és állítása szerint „az egész környék fürdőnadrágját ő varrta”. Felnőttként bevitte az irodájába anyja varrógépét, mert – ahogyan ő fogalmazott – egyfajta visszapillantó tükör volt, és ha valami elkezdett nagyon jól menni, akkor elég volt ránézni.

Édesanyja tanácsára kezdtek el járni öccsével, Imrével a Rózsavölgyi Kálmán Színiiskolába, abba az intézménybe, ahol többek között Hofi Géza és Sztankay István is tanult. Miután elvégezte az iskolát 1957-ben, a győri Kisfaludy Színházhoz (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) szerződött segédszínészként karkötelezettséggel. Ekkor változtatta meg vezetéknevét Sasra, ez volt ugyanis édesapja művészneve színészként.

Sas József később tagja volt a Békés Megyei Jókai Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, a kecskeméti Katona József Színháznak, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1973-ban lett a Mikroszkóp Színpad művésze, majd 1985-ben igazgatónak nevezték ki. Neve szinte összeforrott az intézménnyel, ahol több mint 35 évet töltött – emlékeztet az Index írása.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Sas József üzent: szinte nincs más, amit a családomnál jobban szeretek

A népszerű humorista a betegsége óta először állt kamera elé.