Amerikában a kereskedelmi szervezeteket is elérte a „politikai korrektség”

Az amerikai ingatlanosok szövetsége olyan rendeletet fogadott el, amely szerint tagjainak magánéletükben is alkalmazkodniuk kell a szövetség gyűlöletbeszédet” tiltó szabályzatához.

Az elmúlt években az amerikai cégek egyre több alakalommal kényszerültek arra, hogy társadalmi kérdésekben megnyilatkozzanak. Egyes cégek önként vállalták egyes ügyek melletti kiállást, másokat bojkottól való félelmükben cselekedtek. Azonban nem csak kívülről érkezik a nyomás, hanem egyes cégek és szakszervezetek saját tagjaik nézeteit és viselkedését is egyre inkább szabályozni kívánják. Ennek egyik legújabb és eddig talán legextrémebb esete Amerika legnagyobb kereskedelmi szövetségét érinti – írja John Murawski a Federalist oldalán.

A National Association of Realtors (Ingatlanosok Országos Szövetsége) megváltoztatta etikai kódexét és megtiltotta másfél millió tagja számára a gyűlöletbeszédet és zaklató beszédet. A tiltás furcsasága, hogy a nap 24 órájára vonatkozik, beleértve a magánbeszélgetéseket és megszegése esetén a szövetség akár 15 ezer dolláros (44 millió forint) büntetést is kiszabhat.

A szabályozás lehetővé teszi, hogy bárki panaszt nyújthasson be a szövetség tagjai ellen.

A Federalist megkeresett több ingatlanügynököt a változtatással kapcsolatban. Mary Wagner egy Buffalo városában dolgozó ügynök például örömmel vette a változtatását és több ezer panaszt jósolt a 2021-es évre. Szerinte a döntés egy igazságosabb társadalomhoz fog vezetni. Azonban több jogi és üzleti szakértő szerint a döntés csak az úgy nevezett „eltörlés kultúráját” erősítheti, hiszen bármilyen nem divatos vélemény miatt érkezhet panasz.

Robert Föehl az Ohio Egyetem üzleti etikával foglalkozó professzora szerint a szövetség lépése utat nyithat ahhoz, hogy más kereskedelmi szövetségek, szakszervezetek is hasonló szabálymódosításokat vezessenek be.

Egy héttel a bejelentés után az NAR elnöke közleményt adott ki, hogy bocsánatot kérjen, amiért a szövetséf a múltban hozzájárult a faji diszkriminációhoz.

A szabályozás azért is extrém, mert büntethetővé teszi a magánbeszélgetéseket is.

Eugene Volokh az UCLA jogi professzora szerint veszélyes, hogy a lépés fél-jogi eljárásokat intézményesít. Szerinte eddig is volt rá lehetőség, hogy egy ügynököt felelősségre vonjanak, ha nem megfelelő volt a viselkedése, azonban a mostani döntés nem erről szól.

„Egy új feketelistáról beszélünk. Aggodalomra ad okot, hogy úgy tűnik, hogy a szövetség vissza akar élni a gazdasági hatalmával és elakarja nyomni a nem megfelelő véleményeket” – mondja Volokh.

Az eltörlő kultúra már olyan szintre jutott, hogy egy-egy 10 évvel ezelőtti Twitter üzenet alkalmas arra, hogy kerékbe törjön egy karriert – írja Murawski. Ezt a kultúrát viheti be a kereskedelmi szférába az ingatlanos szövetség döntése.

A konkrét szabályok kidolgozása még folyamatban van, de a szövetség vezetése már kijelentette, hogy nem aggódnak ha a döntés miatt elvesztenek tagokat. A szabályozást vezető bizottság elnöke szerint nagyon fontos, hogy a szövetség jóvátegye a múltban elkövetett „bűneiket.”

A teljes cikket elolvashatja a The Federalist oldalán.

Felvilágosult cégek, hamis igazságok

A cégekre hatalmas nyomás kezd nehezedni, hogy ne támogassanak republikánus politikusokat. Hajdú Tímea publicisztikája.