“A Covid Allah büntetése”

A Közel-Kelet szegény, háborúk által sújtott országaiban a koronavírus csak egy plusz válság az amúgy is szinte működésképtelen rezsimek hátán, és kérdéses, hogy megfelelő ellátást kapnának azok, akik elkapják a vírust. Közben jogos az aggodalom, hogy a radikális iszlamisták saját céljaikra használják fel a járványhelyzetet — emlékeztet az Israel Hayom.

Az arab államok ráadásul nagyrészt nem is látták el a WHO-t a lakosságaikra vonatkozó pontos fertőzési és halálozási adatokkal, és a korlátozások bevezetését sem siették el. Amikor viszont bevezették őket, a gazdaságaiknak is ártottak velük.

A polgárháborútól sújtott, szunnita és síita fegyveres milíciák játszóterének számító Jemenben, Líbiában, Szíriában és Irakban a járvány első hónapjaiban mindössze tucatnyi esetet jelentettek, és a hivatalos források megbízhatatlanok voltak. Az Israel Hayom által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy lehetetlen lenne pontos adatokat szerezni a járványhelyzetről ezekben az országokban, mert egyszerűen nem létezik olyan hatóság, amely képes lenne pontos nyilvántartást vezetni és szolgáltatni.

Dr. Ayman Hajj Yousef egyiptomi antropológus szerint az iszlám kultúra több kutatója is úgy gondolja, hogy az alacsony hivatalos számok a “szigorú iszlám életstílusnak köszönhetőek.”

„Az ilyen államokban a Covidot elkapó emberekre úgy tekinthetnek, mint akik nem rendelkezik elegendő hittel, vagy úgy, mint akiket Allah a hitük hiányáért, vagy iszlám érdekeivel ellentétes cselekedeteikért büntet.”

— mondta Yousef.

A másik ok az lehet, hogy ezekben az államokban alapból alacsonyabb a népesség átlagéletkora, így kevesebben tartoznak az idősek különösen veszélyeztetett csoportjába. Az enyhe tünetekkel megbetegedett, vagy tünetmentes fiatalokat pedig valószínüleg egyáltalán nem is tesztelik.

Közben viszont érkeznek hírek olyan kórházakról Libanonban, Jordániában, Irakban, Szíriában, de még a Palesztin Hatóság területén is, amik teljesen megteltek. Kairói iszlamisták felgyújtottak egy koronavírus-klinikát, megölve hat pácienst: Hajj Yousef szerint

ezzel is azt akarták üzenni, hogy a fertőzöttek bűnösök voltak, akik megérdemelték a büntetést.

Az IDF katonai hírszerzési igazgatóságának volt vezetője, Yossi Kuperwasser tábornok, — aki jelenleg a Jeruzsálemi Közpolitikai Központ kutatója– elmondta, hogy kételkedik az arab országok covid-számainak hitelességében – a hivatalos számokból gyakorlatilag az derül ki, mintha ezek az államok már meg is állították volna a vírus terjedését.

A nyugati országok számára az egyik legfőbb aggodalom az volt, hogy a vírusnak köszönhetően hatalmi űr alakulhatott volna ki ezekben az országokban: a kormányok belebukhattak volna a járványkezelésbe, és helyüket szélsőséges csoportok, mint az al-Kaida, vagy az Iszlám állam vehették volna át. Az Iránt támogató milíciák térnyerésétől is tartottak.

Kupperwasser szerint szerencsére nem ez történt: a rezsimeket nem döntötte meg a járvány, ahol pedig amúgy is fegyveres konfliktusok folytak, ott ugyanúgy folytatódtak.

A közel-keleti ügyeket kutató, Dr. Michael Barak, az Interdiszciplináris Központ Herzliya munkatársa szerint a koronavírus “megmutatta az arab vezetőknek, hogy ha meg akarják tartani rendszereik stablitását, megoldást kell találni a járványra.”

A terroristacsoportok pedig könnyedén ki tudták használni a járványhelyzetet:

komoly szervezésbe kezdtek a járványkezeléssel elfoglalt országokban, azt állítva, hogy a vírus Isten büntetése az eretnekek ellen. Az ISIS például afrikai országokban erősödött meg.

“Az iszlamista csoportok azt mondják maguk között, hogy ‘Isten küldött egy Covid nevű harcost,’ akit az eretnekek nem győzhetnek le” – mondta Barak. Ezt az üzenetet pedig propagandacélokra is felhasználják. Az al-Kaida például az interneten is kampányolt, több nyelven, az iszlámra való áttérésre szólítva fel a világ lakóit.

Viszont a vakcina is meg fog érkezni az arab országokba: a jelenlegi állás szerint március körül kezdhetik el oltani a lakosságokat. Irán, Libanon, Szíria, Líbia, Jemen, Szudán és a Palesztin Hatóság a COVAX nevű nemzetközi kezdeményezésben juthatnak vakcinához. Arról pedig nemzetközi szervezetek gondoskodnak, hogy fair módon részesüljenek az oltásokban.

Január 8-án így nézett ki a járványhelyzet:

Palesztin Hatóság és Gáza

Népesség: 4 millió

Regisztrált esetek: 144,257

Halálozások: 1519

Szakértők szerint a Palesztin Hatóság komolyabban vette a járványt a többi arab országnál, mivel jobban aggódott a gazdaság miatt. Azonban sokan látogatnak tömegrendezvényeket. Gázában különösen romlik a helyzet. A Palesztin Hatóság arra is felhasználja a járványt, hogy indulatokat keltsen Izrael ellen, és őket okolja a rossz helyzetért, mint a múltban többször is.

Jordánia

Népesség: 10 millió

Regisztrált esetek: 302,856

Halálozások: 3,955

Jordánia már a vírus előtt is válságban volt, amin a járványhelyzet nem segített. Azonban már lekötöttek a Pfizernél annyi vakcinát, amivel az egész lakosság beoltható. Várhatóan februárban kezdődnek az oltások, amik ingyenesek lesznek.

Egyiptom

Népesség: 90 millió

Regisztrált esetek: 144,583

Halálozások: 7,918

Egyiptomba a kínai Sinopharm szállít 20 millió vakcinát, 10 ezer pedig már meg is érkezett az országba. A járvány itt még komolyabbá tette a népességnövekedés és a munkanélküliség problémáit. A turizmus csökkensétől is szenved az ország, valamint az egészségügyi rendszer hiányosságait is megmutatta a járvány.

Szíria

Népesség: 17 millió

Regisztrált esetek: 11,890

Halálozások: 741

A gyakorlatilag diszfunkcionális kormánnyal rendelkező, megosztott ország sokáig nem szolgáltatott adatokat a járványhelyzetről. Jelenleg a WHO, a UNICEF, és a COVAX dolgozik azon, hogy legalább 3 millió embert be tudjanak oltani.

Libanon

Népesség: 7 millió

Regisztrált esetek: 199,925

Halálozások: 1,550

Libanon gyakorlatilag egyáltalán nem végez önkéntes tesztelést. Az országban minden vallási csoportnak saját egészségügye van, ami nehezebbé teszi a járványkezelést. A COVAX-on keresztül 2,2 millió vakcinát kapnak, a Pfizertől 1,5 milliót.

Irán

Népesség: 81 millió

Regisztrált esetek: 1,261,903

Halálozások: 55,830

Irán az egyetlen Közel-Keleti arab ország, ami a kezdetektől tájékoztatást adott a járványügyi adatokról. Jelenleg itt a vírus harmadik hulláma tombol. A szankciók pedig tovább rontják az ország járványkezelési képességeit. A WHO és a COVAX segítségével lekötöttek már 16.8 millió vakcinát.

Marokkó

Népesség: 36 millió

Regisztrált esetek: 447,081

Halálozások: 7,618

Marokkóba hamarosan 10 millió vakcina érkezik a kínai Sinopharmtól.

Szaúdi-Arábia

Népesség: 34 millió

Regisztrált esetek: 363,377

Halálozások: 6,272

Az ország már több millió adag vakcinát kötött le a Pfizernél, a Modernánál, az AstraZeneca-nál, a Sinopharmnál, és az oroszoknál. December óta oltanak. Az országban a vírus alatt különösen szigorú korlátozásokat vezettek be. Ez viszont a kormány stabilitásának nem ártott.

Eközben a Perzsa Öböl államaiban elsőrangú az egészségügyi ellátás: Bahrain, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán és Kuvait is jól teljesít ebben.

Bahrain volt az első ország, ami elkezdte oltani lakosait, még Izrael előtt. Habár a pontos számokat titkolják, úgy tudni, hogy már több millió vakcinát szereztek Oroszországból és Kínából, valamint később a Pfizertől is.

Vakcinákat küld Izrael a Palesztin Hatóságnak

Humanitárius céllal koronavírus-elleni vakcinát küldött a zsidó állam a Palesztin Hatóság részére.