A budapesti gettó felszabadulásának 76. évfordulójáról emlékezik meg az EMIH

A vasárnap este hét órakor kezdődő rendhagyó műsorfolyamban túlélők emlékeznek vissza a vészkorszakra és gondolatébresztő beszélgetések hangzanak el a holokauszt és vallás kapcsolatáról – írja az EMIH sajtóközleménye. 

Az EMIH minden évben a 2014-ben átadott Budapesti Gettó Emlékfalhoz hívja azokat, akik szeretnének a szervezettel közösen gyertyát gyújtani a holokauszt áldozatainak emlékére. A járványügyi helyzet a Dohány utcai szabadtéri gyülekezést most nem teszi lehetővé, ezért döntött az EMIH az online formátum mellett -olvasható a közösség hivatalos közleményében.

„Idén a járvány megakadályozta, hogy egymás kezét fogva emlékezzünk, de lehetővé tette, hogy érdekfeszítő, felemelő élményt nyújtó online programok sokaságát nézhessük, hallgathassuk. A műsorfolyam három napon át ismétlődik, hogy mindenki bekapcsolódhasson, és így virtuálisan együtt lehessünk”

– mondta el Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

A program részeként az érdeklődők filmeket, visszaemlékezéseket hallhatnak és láthatnak a holokausztról, a budapesti gettó történetéről, így többek között Gárdos Péter filmrendező csillagos házakban készített Zsidó mesék című alkotását.

Szó lesz még a női sorsokról a holokausztban, visszaemlékezéseket, lélekemelő történeteket hallhatunk a háború túlélőitől, többek között Keleti Ágnes olimpikontól, Korda György énekestől, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatójától.

Az évforduló alkalmából közjogi méltóságok megemlékező videóüzenettel csatlakoznak a programhoz: Yakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megosztja gondolatait. A Holokauszt és a vallás kapcsolatáról Erdő Péter bíboros prímás érsek, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszélgetnek. 

1945 január 18-án szabadult fel a Dohány utca, mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt budapesti gettó, ahol több mint 70 ezer embert zsúfoltak össze a terület 1944. december 10-én történt lezárásakor. A gettó ugyan csak rövid ideig működött, ám az embertelen körülmények, a zsúfoltság, az élelmiszerhiány, valamint a gyakori nyilas razziák sok életet követeltek. A gettó felszabadulását követően több ezer temetetlen holttestet találtak a területen.

A gettó felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából, 2014-ben állította Erzsébetváros önkormányzatával közösen az EMIH a Budapesti Gettó Emlékfalat a Dohány utcában, amelyen többek között interaktív térkép mutatja be a városrész történetét -olvasható a közleményben.

Köves Slomó: gyűlöletre nem lehet gyűlölettel emlékezni

A budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulójára emlékeztek az izraeli nagykövet, a polgármester, egy holokauszt-túlélő, valamint diákok részvételével.