Pénzmosásért kerülhet börtönbe egy hászid férfi – „hiányos oktatására” hivatkoznak az enyhítési kérelemben

Nem várt helyről érkezik segítség azoknak, akik szekuláris oktatást szeretnének látni a hászid jesivákban. Egy szövetségi ügy segíthet ebben, amelynek során egy hászid férfi beismerte: drogkereskedelemből származó pénzt mosott. Az ügyről a Jewish Telegraphic Agency számolt be.

A jelenleg házi őrizetben, Brooklynban lévő amúgy kanadai Zalman Zirkind ügyében, pénteken hirdetnek ítéletet az USA Körzeti Bírósága New York-ban. A férfi tavaly nyáron vallotta bűnösnek magát olyan vádpontokban, amik miatt 11-14 év börtönt kaphat.

A Zalmundként ismert Zirkind támogatói több levélben tanúskodnak a férfi személyiségéről azért, hogy enyhítsenek a büntetésen.

A bíróhoz benyújtott 24 levél közül az egyiket Abraham Boyarsky, a Montreali Concordia Egyetem matematikaprofesszora írta, aki állítása szerint 40 éve ismeri Zirkind családját – és megérti, miért lépett a férfi a bűn útjára.

A szekuláris oktatást sok hászid közösségben megvetik, magyarázta Boyarsky, ám a kevés munkalehetőség és a jesiva oktatás magas ára miatt többen kerülnek “pénzügyi és jogi gondokba.”

“Kétségbeesésükben tévesen azt hiszik, hogy minden extrém kockázat vállalható, és az, hogy a családjukat támogatják, jóvá tesz majdnem mindent” – írta.

A levél olaj a tűzre abban a nem csillapodó vitában, hogy a jesiváktól el kell-e várni azt, hogy segítsenek a diákoknak jártasságot szerezni szekuláris tantárgyakban.

A Yaffed nevű érdekképviseleti csoport több tucat New York-i jesiva végzett diákjának panaszát juttatta el a hatóságokhoz. Ők azt állítják, hogy nem kaptak megfelelő szekuláris oktatást.

A város nyomozást indított az iskolák ellen, amiknek a törvény értelmében olyan oktatást kell nyújtaniuk, ami “lényegében egyenértékű” az állami iskolákéval.

A harédi ortodox közösség tagjai visszavágtak: több jesiva kizárta a megfigyelőket az iskolákból, és saját érdekvédelmi csoportot alapítottak Pearls (Parents for Educational and Religious Liberty in Schools/Szülők az Iskolák Oktatási és Vallási Szabadságáért) néven.

A Yaffedet támogatók következményekkel néztek szembe a jesivák kritizálásáért. Többek között “mószereknek” hívták őket – a kifejezéshez gyakran társul a fizikai erőszakkal való fenyegetés.

Boyarsky levelében azt írta, hogy számára is voltak hasonló következmények, amikor 1989-ben megalapította a TAV Kollégiumot Montrealban, ami azt tűzte ki célul, hogy szekuláris oktatást biztosítson haszid zsidóknak, hogy jobb munkalehetőségekhez tudjanak jutni.

“A közösség rabbinikus vezetői ‘chereimmel’ azaz kiközösítéssel fenyegettek, amiért megpróbáltam megtenni az ‘elképzelhetetlent’” – írta.

“Úgy hiszem, Zaiman egy olyan oktatási rendszer áldozata, ami ellen én évtizedek óta harcolok”- írta Boyarsky.

Nem ez az első eset, hogy egy bíróság előtt álló haszid zsidó támogatói a minimális szekuláris oktatás okán kérik a börtönbüntetés rövidítését. Sholom Rubashkin-t, aki egy kóser vágóhidat és húscsomagoló céget vezetett, pénzügyi csalás miatt ítélték el 2010-ben, és szokatlanul kemény, 27 éves börtönbüntetést kapott. Ügyvédje, Nathan Lewin felhívta a figyelmet védence korlátozott szekuláris oktatására, amikor enyhébb büntetésért folyamodott.

“Sholom Rubashkin, aki Aaron kilenc gyereke közül az egyik, csupán korlátozott szekuláris oktatásban részesült a nyolcadik osztályt elvégezve” – írta a 2011-es fellebbezési kérelmében, ahol röviden összefoglalta a férfi életét.

Az ismert ügyvédnek számító Lewin arról is beszélt, hogy az állam figyelmen kívül hagyja a jesivákat.

Azok, akik a matematika- és az olvasásoktatás nagyobb szerepéért kampányolnak, Lewin fellebbezésére és most Rubashkin levelére is bizonyítékként tekintenek arra nézve, hogy a közösség tagjai tudják, hogy nem segítenek a gyerekeiken, mégis erősködnek, hogy a jesivákat nem szabad megváltoztatni.

“A közösség nem akar együtt élni az oktatási abúzus következményeivel” – mondta Yossi Newfield, aki egyike annak az 52 jesivában végzett embernek, akik aláírták a Yaffed 2015-ös levelét, ami a jesivák elleni nyomozáshoz vezetett.

Hozzátette: “Ha a tanulatlanság a cél, ne gyere sírva egy bíróhoz, hogy aztán az rád húzza a vizes lepedőt, mert tanulatlannak tart.”

Mit gondolnak az amerikai ortodox zsidók Trumpról?

2018 elején az ortodox zsidók 82%-a nyilatkozta, hogy 2020-ban Trumpra szavazna, ez a szám mára 89%-ra emelkedett.