Megkapta a Covid elleni védőoltást az Eichmann-per egyik 92 éves magyar származású tanúja

Yosef Zalman Kleinman, aki tanúként vallott az Adold Eichmann elleni perben, december 31-én, a Hatzala zsidó mentőszolgálattól kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Erről a United Hatzala of Israel és az American Society of Yad Vashem számoltak be Facebook oldalukon.

Kleinman Holokauszt-tűlélőként a vád egyik tanúja volt a Jeruzsálemben 1961-ben tartott pernek, melyben a közép-kelet-európai zsidóság második világháború alatti deportálásában és megsemmisítésében vezető szerepet játszó Adolf Eichmann SS-Obersturmbannführer ellen emeltek vádat emberiesség elleni bűntettért, a zsidóság deportálásában való vezető jellegű tevékenységért, valamint a deportáltak szisztematikus megsemmisítésének egyik értelmi szerzőjeként.

A bíróság a vádpontok többségében bűnösnek találta a vádlottat, ezért kötél által végrehajtandó halálbüntetésre ítélte. Miután a kegyelmi kérvényt elutasították, Adolf Eichmannt 1962. május 31-én az izraeli Ramlában felakasztották. Ezzel ő lett az egyetlen személy, akit Izraelben, az ország története során kivégeztek.

Kleinman az orvosoknak röviden elmesélte történetét és azt, hogy ő az egyik utolsó túlélője a halálos Mengele-kísérleteknek, amelyeket több mint háromezer tinédzsernél végeztek.

Kleinman 14 éves volt, amikor Magyarországról Auschwitzba deportálták.

Öt hónappal később testvérével együtt sikerült átmenekülniük egy csoportba, amely Auschwitzból a dachaui altáborba, Kauferingbe indult.

Kleinman túlélte a holokausztot és emlékeztetett arra, hogy a múltban számos betegség, például Typhus és Polio miatt oltották be, most megkapta a koronavírus-elleni védőoltást is.

Kleinman feleségével a vírus kezdete óta bezárkózva élt otthonukban és csak különleges esetekben hagyták el lakásukat.

Linor Attias, a Hatzala képviselője elmondta, hogy különös megtiszteltetés volt egy olyan hősnek beadni a védőoltást, aki számtalanszor nézett szembe a halállal, de minden alkalommal legyőzte azt.

„Nem tudtuk elhinni, hogy ilyen megtörténhet” — így emlékszik vissza a müncheni olimpia izraeli túlélője

A 84 éves Shaul Ladany a háborúban a Kasztner vonaton menekült meg a halál elől, majd 1972-ben túlélte az izraeli olimpiai csapat túszdrámáját.