Jeruzsálem jóváhagyta az amerikai nagykövetség bővítését

A Jeruzsálemi Önkormányzat Építési és Tervezési Bizottsága szerdán jóváhagyta az amerikai nagykövetség új épületére vonatkozó terveket – írja a The Jerusalem Post.

Moshe Lion főpolgármester történelmi pillanatnak nevezte a lépést, és úgy véli, ez más országokat is arra ösztönözhet, hogy helyezzék át nagykövetségüket Jeruzsálembe. Fleur Hassan-Nahoum főpolgármester-helyettes is elmondta, régóta vártak erre a döntésre, és nagyon örülnek neki.

A tervek szerint nem csak az arnonai épületet fogják bővíteni, hanem Derech Hebronban egy új nagykövetség is épül.

Ehhez még a kerületi tanács jóváhagyása is szükséges, de a The Jerusalem Post szerint ezt könnyen megkapják.

Joe Biden megválasztott elnök kampánya során azt mondta, nem helyezné vissza Tel-Avivba az amerikai nagykövetséget, egy jeruzsálemi önkormányzati tisztviselőt mégis megnyugtatott, hogy a jóváhagyás még Biden beiktatása előtt megtörtént.

Donald Trump 2017-ben jelentette be a nagykövetség átköltöztetését, David Friedman nagykövet pedig a rá következő évtől már Jeruzsálemben dolgozott. Egy iroda még működött a korábbi, tel-avivi épületben is, azonban az épületet tavaly eladták Sheldon Adelson kaszinómágnásnak, aki éppen hétfőn vesztette életét.

Az arnonai épület ugyan egyelőre nem alkalmas nagyobb események megrendezésére, a Derech Hebron úton fekvő épület elkészültéig azonban ez lesz a nagykövetség székhelye.

Rekord áron kelt el a korábbi amerikai nagykövet tel-avivi rezidenciája

67 millió dollár a legnagyobb összeg, amit valaha izraeli ingatlanért fizettek.