Rekord áron kelt el a korábbi amerikai nagykövet tel-avivi rezidenciája

67 millió dollárért kelt el a tel-avivi amerikai nagykövetség korábbi épülete. Ez a legnagyobb összeg, amit valaha izraeli ingatlanért fizettek — írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli adóhivatal hétfőn közzétett adatai szerint 67 millió dollárt fizettek az épületért, amit korábban az amerikai nagykövetség használt Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. A júliusi adásvétel végleg bebiztosította az amerikai nagykövetség helyét Jeruzsálemben, egyúttal az Egyesült Államok álláspontját is azt illetően, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa.

Az izraeli Globes még szeptemberben szivárogtatta ki, hogy az épületet a milliárdos kaszinómágnás, Sheldon Adelson vásárolta meg. Adelson egy Izrael-barát republikánus, aki támogatta a nagykövetség Jeruzsálembe költözését. A nagykövetség augusztusban elmondta: a legmagasabb ajánlatot tévő jelentkezőnek adták el az épületet.

Októberben felröppent hírek szerint az USA megszegte 1989-ben tett ígéretét, hogy a régi épületet ellenszolgáltatás nélkül visszajuttatják a zsidó állam tulajdonába, ha Izrael ingyenesen ad helyette egy másikat Jeruzsálemben.

Az izraeliek és az amerikai zsidók többsége örömmel fogadta a nagykövetség áthelyezését, amit Trump már 2016-os kampánya során megígért. A palesztinok és támogatóik – akik maguknak követelik Jeruzsálem egy részét – nyíltan elítélték a lépést.

Amerika inkább megtartja magának tel-avivi nagykövetségét

Annak ellenére, hogy a jeruzsálemi ingyen ingatlanért cserébe 30 éve vállalták az értékes, tengerparti épület visszaszolgáltatását a zsidó államnak.