A Youtube felfüggesztette Trump csatornáját

A YouTube videómegosztó portál anyavállalata, az Alphabet bejelentette, hogy legalább egy hétre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök csatornáját, mert az megsértette az erőszakra történő felbujtással kapcsolatos felhasználói szabályzatot.

A közlemény szerint az erőszak jelenlegi kockázatával kapcsolatos aggodalmak miatt törölték az oldal új tartalmait. Az online platformok és közösségi oldalak igyekeznek elhatárolódni azoktól, akik ösztönzik vagy elkövetik az erőszakot. A felfüggesztés kapcsán a közlemény egy január 12-én a csatornára feltöltött, állásfoglalása szerint erőszakra ösztönző videóra utalt.

A YouTube közölte: az elkövetkezendő hét napon megakadályozza, hogy Trump csatornájára új videókat vagy élő közvetítéseket töltsenek fel. A korlátozás határidejét meghosszabbíthatják.

Trump hívei múlt szerdán megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, hogy megakadályozzák a megválasztott elnök, Joe Biden győzelmének hitelesítését. Trump – aki nem ismeri el Biden győzelmét – támogatóit előbb magasztalta, majd később elítélte az erőszakot.

A rendbontás során történt erőszakos cselekedetekben öt ember meghalt, köztük egy rendőr.

Az esetet követően a Twitter és a Facebook eltávolította Trump oldalait, illetve azokat a tartalmakat, amelyek támogatták a múlt heti ostromot. A Google és az Apple is ideiglenesen eltávolította alkalmazáskínálatából a Trump-hivők által kedvelt Parler közösségi oldalt.

Miért nem cenzúráznak a tech óriások tekintélyelvű rezsimeket?

A techipart sosem szabályozták, így az nem úgy működik, mint a többi iparág. Nincsenek transzparens indoklások arról, hogy egy közösségi médium miért tilt le fiókokat.